donderdag 30 september 2010

Partij van de Week




Vorige week was ik bang dat mijn noodkreet hetzelfde effect zou hebben op de CE-leden als de ruim-je-afval-op-campagne heeft op Nederlanders:
Waarom zou ik het doen,anderen doen het wel.Maar hiermee blijkt eens te weer dat schakers toch anders zijn dan de gemiddelde Nederlander(Ondanks dat onze geliefde aanstaande first lady van Nederland Maxima uitriep dat de echte Nederlander niet bestaat gebruik ik toch de term Nederlanders voor mensen die in Nederland wonen).Een zeer redelijk aantal partijen werden mij toegezonden/gegeven.Dank hiervoor!


Ook deze week viel er weer veel te genieten op de 64 velden:

Bij Joop Piket(2095)-Roger Meng ontstond na 23 zetten de volgende stelling:


wit aan zet

Roger heeft zijn tegenstander volkomen overspeeld,en wit bezwijkt uiteindelijk onder de druk:
24.Ta2-Lg3+
25.Kd1-Pf4 en zwart won een kwaliteit en niet heel veel later ook de partij.

In de partij Arjen Kouwenhoven-Robin Lecomte viel mij de 10 zet van zwart op:


wit aan zet

Zwart heeft zojuist 10...Pe5 gespeeld.
Op zich lijkt hier niets vreemds mee aan de hand.Nu zou een speler die denkt dat ie slim is kunnen opmerken
dat deze zet niet zo goed is aangezien als zwart ruilt op d3 wit van zijn slechte loper is verlost.Maar volgens mij heeft Robin
verder gekeken.Zwart heeft in principe minder ruimte.Dus hij moet zoveel mogelijk stukken proberen te ruilen.Als zwart de loper op d3 afruilt,kan hij eerder
de typische doorbraak b5 doorzetten en ook f5 komt uiteindelijk in aanmerking na het wegspelen van het paard op f6.Bovendien,als zwart de loper niet had geruild had
de witte loper heel gevaarlijk kunnen worden in de aanval die volgt na de opstoot f4 en daarna eventueel e5!Ik weet niet of Robin precies deze redenatie had gevolgd bij het nadenken
over zijn 10e zet,maar ik ben er zeker van dat hij wel heeft gezien dat de loper op d3 slecht is.Dus als hij dan die loper vervolgens ruilt,getuigd van een groot strategisch inzicht!

Verderop in de partij kwam nog een diagramwaardig moment voor:



zwart aan zet

Zwart speelde hier de dappere en mooie zet:18...Tf5!!?
Wit dreigt in de diagramstelling de opstoot f5 door te zetten.Zwart staat dan niet veel slechter na de afwikkeling,maar wit heeft toch een miniem voordeeltje en zijn stelling speelt makkelijker.
Na 18...Tf5 voorkomt zwart de opstoot en als wit slaat heeft zwart compensatie in de vorm van het loperpaar,en voor wit is het niet makkelijk te winnen.Wit staat objectief gezien waarschijnlijk wel beter,
maar het is heel lastig en zwart heeft nog tegenkansen!
Wit sloeg uiteindelijk ook op f5 en de partij verzandde in remise.

In de partij Jan-Pieter Vos(2090)-Lennard den Boer ontstond de volgende stelling:

wit aan zet

Zwart heeft zijn tegenstander helemaal weggespeeld en uit pure wanhoop speelde wit hier Lxg5.
Lennard wist zonder veel moeite zijn materiaalvoordeel uit te buiten.

Ikzelf speelde ook nog een ``leuk`` partijtje in de Belgische interclubs(knsb competitie in
Belgie):


Julian van Overdam-T Schurins

Hier kan wit gemakkelijk winnen op vele manieren.Een daarvan is bijvoorbeeld 14.Tf2
In plaats daarvan kwam ik op het geweldige idee om 14.Pxe2? te spelen.Er volgde:
15...Pxe2+
16.Kh1-d5
17.f6-Lf8
18.De1??
Dit geeft gewoon een loper weg.Met een stuk achterstand wist ik het zodanig te compliceren dat ik er nog een remise uit wist te slepen.
Maar dat is een schamele troost als je de diagramstelling ziet.

Dan komen we bij de partij van de week.Remco Hylkema(2035)-Gerard Kool.Dit keer een partij zoals velen hem graag zien.Aanval,stukken erbij,offeren en winnen:

Hier is het commentaar:

13...Ta6!:Dit brengt alvast een zwaar stuk voor de aanval dadelijk.

16...g5!:Dit zorgt dat de toren erbij kan komen via h6,en tegelijkertijd bemoeilijkt het f4

20...Kh8!:Als wit op e5 neemt nu dan volgt:Tg8+-Kh1-Txh2-Kxh2-Dh6#
-Ke2-Txh2 met verwoestende aanval.

24...Lf5!!:Een prachtig damenoffer.Neem wit op f6,dan:Le4-Tg2-Txg2 en zwart wint alles.

Nogmaals mijn excuses voor de onhandige samenstelling,maar als het goed is wordt het zo snel mogelijk opgelost.

Ik hoop dat mensen zodanig geinspireerd worden door deze partijen,dat zij besluiten massaal in te zenden.

Julian

Vierde team begint goed

Gisterenavond mocht ook het vierde aftrappen in de eerste klasse van de externe competitie, een uitwedstrijd tegen Oostflakkee 1. Voor de teamleider begint wederom een nieuwe uitdaging, na ieder kampioenschap gaat hij een team achteruit. Waar eindigt dit?

Oostflakkee beschikt over een verrassend mooie accommodatie met alle denkbare faciliteiten. De wedstrijd van FC Twente kon gevolgd worden, kantine goed geregeld met weliswaar stevige prijzen (je kan zien dat het nog net geen Zeeland is daar), en aardige mensen. Natuurlijk kwamen we een hoop bekenden tegen, o.a. Ronald Sparreboom. Ruud van Hooff hebben we niet gezien, maar het valt natuurlijk ook niet mee om een keuze te maken tussen 2 verenigingen die je zo in je hart gesloten hebt. Uiteraard kwam ook Lendert nog even buurten.

De wedstrijd werd gewonnen, maar helemaal soepeltjes ging het niet. Dat gold overigens niet voor de borden aan de rand: op bord 8 verpletterde Robin Lecomte zijn jeugdige tegenstander T. Broeders volledig. En zelf had ik op bord 1 tegen Mark van Putten een vrij makkelijke avond: een door Mark geofferde pion werd zorgvuldig gekoesterd en ik kwam al snel gewonnen te staan. Op 4 speelde Jesus Canedo een correcte remise tegen J. Lagendijk, en Viktor vd Wetering verloor volgens mij vrij kansloos op bord 3 van J. Dupree. Erik vd Berg was een half uurtje later, maar tegen Ronald Sparreboom werd dat snel omgeruild in een half uur voordeel op de klok. De partij kabbelde naar een vrij correcte remise, hetgeen ook de uitslag werd. Wel maakte de telefoon van Erik wat geluidjes, maar de wedstrijdleider zag af van maatregelen. Na zaterdag zit de schrik er natuurlijk wel in. Later begon zijn mobieltje weer te blaffen, maar gelukkig bleef het daarbij. Wel irritant uiteraard en een les voor de volgende keer. Kees van Oosterom op 7 speelde een vreemde partij tegen M. de Ruiter. Kees overzag een stap-2 combinatie en verloor een kwaliteit. Zijn tegenstander wist zich daar echter geen raad mee, in 1971 had hij voor het laatst zo’n mooi cadeau gehad. De stelling van Kees klaarde dan ook met de zet op. Hij bereikte zelfs een gewonnen eindspel van loper en 4 pionnen tegen toren en pion, en wist het punt netjes naar zich toe te trekken. Invaller Carel Vredenborg trok fel van leer op bord 6 tegen J. van Genderen, maar wellicht iets te fel. Carel kwam in een lastig eindspel terecht waarin hij een toren had tegen paard+loper. Toen hij erin slaagde zijn toren te laten vangen was het over en uit. Een terechte nederlaag voor Carel, moeten we toch wel stellen. Ten slotte won Ton Dulk op bord 5 na een prima partij van Jan Vonk, die vrij snel het hopeloze van zijn stelling inzag en opgaf. Wie meegeteld heeft ziet de score staan van 3-5 voor het vierde. Een prima uitslag, misschien een halfje teveel gekregen maar dat was het dan wel.

Volgende wedstrijd weten we meer waar wij en de andere teams staan!

Gijsbert Kamerman


Wit: Gijsbert Kamerman (2027)
Zwart: Mark van Putten (2086)

Oostflakkee 1 - CE 4, 29-9-2010

Viewer by ChessTempo

Moet je je voorstellen…

Je bent vorig jaar als middenmoter in de derde klasse geëindigd. Op zich best tevreden, als tweede team van je club in de luwte van de derde klasse. Andere clubs in een klasse hoger trekken zich terug waardoor je alsnog een podium hoger “moet” spelen. Dit op basis van het gemiddeld aantal bordpunten

Je bent vorig jaar zeer degelijk kampioen geworden, geen wedstrijd ging verloren en in de eindstand sta je behalve een matchpunt, ook een sloot bordpunten voor. Uiteindelijk promoveren uit jouw klasse drie teams van de acht. Dan kan je je bekocht voelen.


Desalniettemin heeft de competitieleider een mooie indeling gemaakt. Ideaal is een piramidevorm van promotieklasse tot aan de vierde klasse, maar met de verschillende terugtrekkingen is dat schijnbaar nog niet mogelijk. Volgend jaar geen vierde klasse meer, kan je het je voorstellen?

Zie hier het affiche voor de eerste poulewedstrijd van het vijfde: CE5-Oostflakkee 2
Dan kan je je voorstellen dat beide teams met een verschillende instelling achter het bord plaatsnemen. Charlois Europoort is benieuwd wat het volgende seizoen gaat brengen, en Oostflakkee 2 wil bordpunten verzamelen om zo een eventuele degradatie te voorkomen.

Beide teams hebben uiteindelijk gedaan wat ze moesten doen: 5½-2½ in het voordeel van de thuisclub.

Vertrouwd aan het eerste bord verspeelde Marcel den Bleker een pion zonder werkelijk in de problemen te komen.
Aan bord twee dit jaar Piet Verheij. Hij is voornemens de bondsbeker te winnen voordat de voorzitter met allerlei namaak bondsscorebekers komt. Lekker scherp werd ook hier een pionnetje ingeleverd. Allebei de spelers moesten hier hard werken om de schaapjes op het droge te houden.
John als teamleider aan het derde bord had een lekkere pot om er in te komen. Ronald Groenendijk gaf pardoes een stuk weg, hield de zwarte koning nog wel midden op het bord, maar dat was uiteindelijk niet genoeg.
Rinus van de Wetering speelde met wit beter dan zijn zoon normaal doet. Positioneel en tactisch sterk uit de opening op weg naar de overwinning. Waarschijnlijk had hij even na tienen contact met Viktor, want plotsklaps liet hij zijn dame insluiten. Gentleman Arie Breedijk verslikte zich bijna toen hij het zag aankomen. Rinus had geen reële tegendreiging, maar hij strooide nog wat zand in de ogen. Net toen de rook om zijn hoofd was verdwenen, vond Arie het tijd voor een sigaretje zodat tot remise werd besloten.
Als invaller doet Gerrit Boer het altijd goed. Het is net alsof hij er dan echt voor gaat zitten. Vlot zonder nadeel uit de opening gekomen, nergens echte zwaktes. Geen vuiltje aan de lucht. Op aanraden van de teamleider werd het remiseaanbod aangenomen. Waarvoor dank.

Als teamleider laat ik mij het liefst niet te veel in de kaart kijken. Gerrit had daar niet bij nagedacht en had de dag voor de wedstrijd zijn invalbeurt al aangekondigd: "Doordat Rinus van de Wetering en Gerrit Boer invallen in CE 5 is het speelschema voor groep 3 gewijzigd..."

Van mij had dit niet gehoeven, maar Gerrit vond dit maar onzin. Voor de gemoedsrust van de verschillende teamleiders zou ik willen weten hoe een ieder hierover denkt. Tijd voor een poll?

Invalbeurten kunnen gewoon in een vooraankondiging op de site!?

1) Ja natuurlijk, al dat overdreven gedoe, we zijn hier niet op een Olympiade.
2) Ja, als er maar geen bordnummers bij staan.
3) Nee, elk team speelt om te winnen, dus lekken we zo min mogelijk informatie uit.
4) Maakt mij niet uit, ik ben geen teamspeler.
5) Maakt mij niet uit, ik ben geen teamleider.


Vaste zesdebordspeler Herman van Malde gooide alles door elkaar. Met vernuftig rekenwerk maakte hij het Paul Kasel steeds moeilijker. Het leek even dat Herman door zijn rekenwerk de tijd zou vergeten, maar uiteindelijk stond er een mooie slotcombinatie op het bord. Volgens sommige spelers van het Vierde en het Tweede was dit de partij van de avond. Waarschijnlijk wordt de partij alsnog afgeleverd bij Huize Overdam.
Aan het zevende bord is Peter Overduin op jacht naar eerherstel. Vorig jaar een moeilijk seizoen gedraaid, dit jaar wil hij meer punten op dit trapje hoger. De partij liep zoals het bij Peter moet lopen. Een redelijk evenwichtig begin. Gevolgd door een periode waarin kleine nadeeltjes leken te ontstaan. Dan het moment waarop Leo Brands zich misschien iets te rijk rekende, waarna Peter koelbloedig toesloeg.
Henk Kootkar had vorig jaar een ijzersterk bondsseizoen. Dat wil hij dit jaar weer voor elkaar boksen. De teamleider heeft hem hierin alle vrijheid en verantwoordelijkheid gegeven.
Zijn openingsopzet tegen Theo Witjens was prima. Alle regels uit stap 2 en stap 3 waren netjes uitgevoerd. De buit daadwerkelijk binnenhalen bleek niet eenvoudig. Het lukte niet. Later op de avond toonde Adri Jumelet met speels gemak het winstplan voor wit, maar daar hadden we op dat moment niets meer aan.

Lang verhaal kort: Alles is nog mogelijk, maandag 11 oktober naar Krimpen.

woensdag 29 september 2010

Is iedereen aan het trainen?

Indeling groep 2 (1 oktober) na een aantal afzeggingen. Schijnbaar is iedereen in training.


Het levert wat gepuzzel op, maar uiteindelijk hebben we dan ook wat:
Naomi Snikkers - John van de Laar
Angelique Osinga - Sophia Thoma
Theo Zoetemeijer - Marcel den Bleker
Piet Verheij - Jesus Canedo
Eduard Smits eventueel passagecup

Definitieve indeling Groep 3

Omdat Tabitha Snikkers alsnog meldde, dat ze vrijdag as een externe partij moet spelen, zijn er 5 spelers overgebleven. 3 Spelers hebben het maximum aantal partijen gespeeld (3 dus). 2 Daarvan komen vrijdag voor CE-7 uit en dan blijft Tjerk over. Daarom krijgt Tjerk vrijdag "vrij".

De indeling is als volgt:
Peter de Joode - Jan Hendrik Leopold (de score zal dubbel tellen)
Rinus van de Wetering - Gerrit Boer

Groep 1 vrijdag 1 oktober versie 3

Ben is afwezig. Kresna Soerjadi  eveneens John Leer meldt zich af.( ziek )

Jan van Overdam – Julian van Overdam

Cor de Wit – Robin Lecomte

Arjan v/d Leij – John van Baarle

Lendert v/d Ouden – Hans Uitenbroek

Gijsbert Kamerman - Dick de Wit

Sascha Ottenhof –Arjen Kouwenhoven

dinsdag 28 september 2010

Wie stopt koning eindspel ?

Vanavond zijn de snelschakers weer te gast bij de Pion Roosendaal.
Gaat Milan Mostertman zijn derde zege op rij behalen ?
Milan heeft de beste eindspelbehandeling van alle deelnemers tot nu toe ,
maar Lendert was vorige week heel dicht bij de eindzege.

Vanavond weer een spannend spektakel !
20:15 gaat de poort open , 20:30 is de aftrap.
Route : Playchess - kamers - schaakclubs en bonden - Nederland - de Pion Roosendaal- toernooien.

HvC

maandag 27 september 2010

Oud CE-lid Bart Ockeloen ongeneeslijk ziek

Onverwacht bereikte mij het droevige bericht dat ons oud-lid  Bart Ockeloen ongeneeslijk ziek is.
Het einde voor Bart is onvoorspelbaar wat betekent dat het elk moment kan gebeuren of dat het nog enige tijd wordt uitgesteld. Voor hemzelf maakt het niet meer uit aangezien hij daar vrij nuchter mee omgaat. Bart  kan zichzelf nog onderhouden en verplaatsen via zijn scootmobiel.
De laatste jaren speelde hij in het 1e team van sv IJsselmonde. Het afgelopen seizoen behaalde hij zijn beste resultaat met 5,5 uit 7. Nu is het schaken voor hem te vermoeiend maar via internet leest hij nog wel (onze) schaakverslagen en blijft hij op de hoogte van de uitslagen en standen.
Bart is een markante persoonlijkheid en is het type van lang leve de lol. Sinds eind juli jl. verblijft Bart in het Laurens Cadenza zorgcentrum in IJsselmonde alwaar dit zijn laatste verblijf zal zijn.
Een bezoekje zou hij zeer op prijs stellen.

Het bezoekadres is :
Laurens Cadenza
Oosterhagen 239
3078 CL Rotterdam
Kamer 21 (3e etage)
Bezoektijden : n.v.t. (inloopcentrum)

Adri Jumelet

IN DE WOLKEN EN IN DE PUT


Ik maak op de vierde zet tegen Philidor een verschrikkelijke blunder. Mijn tegenstander speelt Stauntongambiet en dat is een opening die ik zelf met wit beslist niet meer speel. Ik ken het en ik begrijp daarom nog steeds niet wat mij bezield heeft om na 1. d4 f5, 2. e4 fe4x, 3. Pc3 Pf6, 4. Lg5 4… d5?? te spelen. Natuurlijk speelt hij 5. Lf6x ef6x, 6. Dh5+ g6, 7. Dd5x.

Mijn eerste reactie is opgeven en nooit meer schaken. Maar kan je je teamgenoten zo vroeg in de wedstrijd dat aandoen? Ik verman me en speel door.

Zonder dat mijn tegenstander echt blunders maakt, doet hij toch een paar keer niet de sterkste zet en ik krijg zowaar enig tegenspel. Mogelijk zelfs winstkansen.

We bereiken de stelling:

Wat nu? 28. … Dg3 kan niet, want de dame moet f6 blijven dekken.

Op 28. …f4 volgt 29. Tc7 en Wit gaat nu zelf mat dreigen. Het offer op g2 leidt dan alleen maar tot remise.

Misschien Dg5. 29. Tf2 Te1+, 30. Tf1 en hoe komt Zwart verder.

Vandaar dat ik besloot tot 28. … Dd4x+, erop rekenend dat ik met twee torens op de zevende rij en een h-pion die in twee zetten naar h3 kon een gewonnen stelling bereikte. Ik had ook niet zoveel tijd meer en wilde daarom vereenvoudigen. maar mijn plan lukte niet: 29. cd4x Tc2x, 30. Td1 Tee2, 31. d5 Tg2x+, 32.Kh1 Th2+, 33. Kg1 h4, 34. Tc8! Wit komt nu met de toren op de g-lijn of forceert herhaling van zetten.



Remise dus. Enerzijds een teleurstelling, anderzijds, als je in het voetbal met 3-0 achterkomt en je sleept er nog een gelijk spel uit, dan voelt dat toch een beetje als een overwinning. En remise maken met zwart, dat is je taak in een team. Nee, after all was ik heel tevreden met mezelf.

Zegt Peter Kemner: “Na 28. … Dg5, 29. Tf2 Te1+, 30. Tf1 Tf1x+ , 31. Kf1x Dc1+ geef je mat op de volgende zet.”

En als je team dan nog 4-4 speelt, en gewonnen had als je Dg5 had gespeeld….

Leuke jongen, die Peter!

Jaap Staal.

zondag 26 september 2010

Ontsnapping van de week


Wit: Guido Bakker (1987)
Zwart: Arjen Kouwenhoven (2009)

CE 3 - Philidor Leiden 1, 25-9-2010
Stelling na 39...Kb7

Viewer by ChessTempo

Filmpje!

Gisteren maakte niet alleen Marcel Dirks fraaie foto’s maar Hans van Calmthout heeft ook wat impressies gefilmd. Hier onder een filmpje, zet de kwaliteit op HD (720,1080)!

Er zijn nog twee filmpjes, een van het eerste team (met een uniek belmoment!) en een van het tweede team!


NIEUWE TOEVOEGINGEN: Slotmomenten en eerste tegen Oegstgeest.

Eerste KNSB/zaterdag opnieuw CE-feest!


De eerste zaterdag dat CE uitkwam met 3 teams in de KNSB is opnieuw een klinkende gebeurtenis geworden. Ik zeg opnieuw, want verleden jaar waren de resultaten van CE 1 (verwacht) en CE 2 (debutant en door vele buitenstaanders destijds gezien als kanonnenvoer) als bekend ook spraakmakend.
Er werd op 24 borden slechts 5 keer verloren, waarvan één reglementair (Trimp, zie verslag van Lendert hieronder), één door Michel tegen Nikolic (2355, IM en uiteraard broer van Predrag), één door Marco Kirana tegen Leeuwenburg (2003), een door John Leer tegen Ad vd Berg (2218 en meervoudig Nederlands seniorenkampioen) en een door Filip Borst tegen Van Halderen (2041), die vorig jaar op het LCT van jeugdwereldkampioen Naroditsky won.
Jeugd, daar kunnen wij over meespreken en al zijn ze nog niet zo sterk als Nadoritsky of de zoons van Joop Piket, die gisteren tegen CE 1 aan de hogere borden plaatsnam, ze losten gisteren hun beloften in.
Na wat Piket van nabij heeft meegemaakt, zal hij niet zo snel onder de indruk zijn van een tiener die plaatsneemt tegenover hem, maar Roger bracht het er toch goed vanaf tegen hem en bracht het volle punt in de knip. Ook Julian en Jan scoorden, ditmaal aan de laagste twee borden, de volle 100%. In het verlsag van CE 2 heeft u kunnen lezen dat de jeugd van CE 2 eveneens 3 uit 4 scoorde. Totaal wordt dat dus 6 uit 8 in klasse 2 en 3 KNSB; dat is 75% en lang geen slechte score van zes 13- en 14-jarigen en twee gastjes van ongeveer eindexamenleeftijd.
Bruno Laurent speelde remise tegen de immer sterke IM Fred Slingerland, Valery Maes won sterk en Dick speelde remise tegen Carolien Slingerland.
Oegstgeest, de tegenstander van CE 1, is een team met twee sterke topborden die het team moeten dragen. Datzelfde geldt voor Philidor, dat één klasse lager speelt en tegenstander was van CE 3. Het verschil tussen deze twee tegenstanders is dat de twee reeds genoemde topborden van Oegstgeest weliswaar nóg sterker zijn dan die van Philidor, maar dat het verloop aan de middenborden wél forser is. Zo kon het komen dat de sterkste staartborden van de tegenstanders niet te vinden waren bij de tegenstanders van CE 1 (deze hadden namelijk een rating van in de 1900) of bij CE 2 (rating 1700, 1800, 1900 en 1x 2066, maar dit laatste was doordat Rotterdam de sterke Edwin Vreugdenhil aan een middenbord had gezet), maar bij de tegenstanders van CE 3 (allen 2000-niveau).
Philidor is het sterkste team in de klasse met een gemiddelde rating van maar liefst 2077, met aan de topborden naast de reeds genoemde Ad vd Berg niemand minder dan Nico Kuijf en in totaal bestaat uit 4 routiniers die allen op hoger niveau hebben gespeeld dan het huidige (naast Kuijf en vd Berg zullen ook Van Halderen en Bakker in het verleden wel hoofdklasse hebben gespeeld, vermoed ik) en 4 getalenteerde jongeren. Een hele prestatie dus om dit team op 4-4 te houden; het zegt iets over de kracht van CE 3. Nico Kuijf had een gunstig eindspel van goede loper tegen slechte loper tegen Jan Lagrain, maar Jan verdedigde keurig.

Jaap Staal belandde in een eindspel met mindere pionnenstructuur, maar nog wél de zware stukken en hij zag een matcombinatie over het hoofd en had ook later nog in het dubbeltoren eindspel eenvoudig kunnen winnen (zie foto, wat is er mis met Tcg2+,Kf1,h3,Tg8+,Kf7,Txg2,hxg2 en uit); zijn tegenstander kwam dus met remise goed weg. Peter Kemner stond de hele partij comfortabel, liet wat kansen liggen, maar had nog steeds goede dreigingen op het moment dat zijn tegenstandster in tijdnood bezweek. Kresna Soerjadi bereikte een uiterst gunstig eindspel dat hij op de één of andere manier niet tot winst wist te voeren en Arjen hield een eindspel met ongelijke lopers, maar wel een pion minder en een uiterst actieve vijandige koning netjes op remise en niet alleen dat: zijn tegenstander mocht uiteindelijk van geluk spreken dat het niet erger voor hem werd. Hans Uitenbroek tenslotte heeft de hele partij beter gestaan, maar het was verre van makkelijk om door te breken. Met een stand van 3-4 in ons nadeel werd uiteindelijk duidelijk dat hij moest winnen en in een stelling waarin hij evident beter stond, maar het beslist nog niet gespeeld was, profiteerde Hans van de wet die beschrijft hoe moeilijk het is om de hele middag onder druk van slechtere stelling en minder tijd op de klok te moeten spelen: zijn tegenstander bezweek dus wat makkelijker dan noodzakelijk en zo werd Hans de held van de middag.

CE 1-Oegstgeest 5-3 (lees het verslag van Oegstgeest '80)
CE 2-Rotterdam 2 6-2
CE 3-Philidor Leiden 4-4

zaterdag 25 september 2010

CE 2 vrij gemakkelijk langs SO 2


Het 2e team is dit jaar nogal veranderd van samenstelling, de ervaren rotten zijn verwisseld voor jeudig talent. Voor de teamleider altijd maar even afwachten hoe dit uitpakt. En hoe pakte het uit!

Schijnbaar moeiteloos werd Rotterdam 2 weggezet.

Een rondje langs de borden.

Lennard opende de score, tegenstander Gerrit Markus had duidelijk geen kaas gegeten van de zwarte opzet en dacht op een bepaald moment zich f4 te kunnen permitteren, niet dus er verdween een stuk van het bord. 1-0

Maurice was intussen met een scherp mes door de franse brie van Marius Strijdhorst gegaan en niet veel later stond er 2-0 op het scorebord.

Toen een onverwachtse domper Marc had een uitstekende stelling bereikt tegen Schroeder , maar was zijn telefoon vergeten uit te zetten of hij had um wel uit staan maar per ongeluk weer aangezet of zoiets….

In ieder geval zijn telefoon ging af…. Schroeder was er uiteraard als te kippen bij om de partij te claimen 2-1.

Daarna mocht ik het punt bijschrijven een onnauwkeurige zet in de opening koste tegenstander Kastelein 2 pionnen en uiteindelijk de partij 3-1

Cor had in een rustig opgezette partij Henny Versteeg weten te verschalken 4-1.



Nieuwe aanwinst Eva Baekelant (foto boven) werd de matchwinner in een iets betere stelling bood ze remise aan tegen de altijd innemende Martin Noordijk die dit niet kon weigeren. 4,5-1,5.



Toen werd het nog een lange zit om te zien wat de eindscore werd. Andere nieuwe aanwinst Albin Dal Borgo (foto boven) speelde uiterst geconcentreerd en geduldig tegen Logmans een wat mindere stelling werd langzaam aan een steeds betere en met ijzeren hand werd Huibert tenslotte opgebracht. 5,5-1,5.

Als laatste was Sophia nog bezig, kennelijk wou ze nu maar eens de toreneindspel lessen van Dick de Wit eens goed in de praktijk brengen. Want het toreneindspel tegen Edwin Vreugdenhil werd tot op het bot uitgevochten, met als logische resultaat remise.

6-2 een mooi resultaat om mee te beginnen. Volgende afspraak 9 oktober tegen Delft 3.

Lendert

Marcel Dirks maakte vandaag weer foto's bij alle teamwedstrijden! Kijk hier!

Een goede start

Winst voor het eerste en tweede een gelijk spel voor het derde !!

Jeugd 6 uit 8

in afwachting van alle mooie verslagen een tevreden voorzitter.

 

Cor de Wit

Groep 3

Gisteravond zijn 2 partijen gespeeld, die beiden in remise ge-eindigd zijn:
Henk van der Velden - Michiel Gerritse remise
Adri Jumelet - Tjerk Tinga remise

Op vrijdag 1 oktober zijn 3 spelers "afwezig", omdat ze met hun team CE-7 de eerste RSB-wedstrijd zal spelen: Adri Jumelet, Henk van der Velden en Michiel Gerritse. De voorlopige indeling van Groep 3 is als volgt:

Peter de Joode - Gerrit Boer
Tabitha Snikkers - Rinus van de Wetering
Jan Hendrik Leopold - Tjerk Tinga (wegens het Bonte-systeem zal de score dubbel tellen)

Woensdagavond wordt het definitief vastgesteld.

Peter dJ

vrijdag 24 september 2010

Nieuwe indeling groep 3

Doordat Rinus van de Wetering en Gerrit Boer invallen in CE 5 is het speelschema voor groep 3 gewijzigd:

1. Henk van der Velden - Michiel Gerritse

2. Adri Jumelet - Tjerk Tinga

donderdag 23 september 2010

Partij van de Week





Ik opende zaterdag mijn mailbox en ik zag als eerste een ingezonden partij(Robin Lecomte-John Leer) van Marcel Dirks.Die werd snel gevolgd door een partij van Arjan van der Leij.Dit gaat lekker dacht ik.Al 2 partijen binnen 2 dagen.Daarna bleef het echter leeg.Elke middag na school controleerde ik mijn E-Mail,in de hoop mijn alsmaar toenemende honger naar nog meer delicate partijen te stillen,maar elke keer weer wachtte een bittere teleurstelling.Hoe zou het nou komen dat er zo weinig partijen worden ingezonden dacht ik bij mezelf.Zouden mensen bang zijn om hun openingsrepertoire prijs te geven?Of worden ze gewoon ziek van mijn schriftelijke stem op de weblog.In het eerste geval:Een fragment opsturen mag ook.In het tweede geval:Achja,het leven is nou eenmaal hard.
Maargoed,in ieder geval wil ik wel Marcel en Arjan bedanken voor hun inzending.
Dan de partijen.

Bij Arjan van der Leij-Ruud van Hooff ontstond na 10 zetten de volgende stelling:
wit aan zet

Hier bood Ruud dapper remise aan.Hij heeft in ieder geval wel het doel van zijn opening met zwart(de Petroff defence)begrepen.
Gelukkig speelde Arjan door.Hij heeft in ieder geval het doel van het schaken begrepen:Winnen.

Na nog een aantal zetten ontstond deze stelling:

wit aan zet

Wit staat hier natuurlijk beter,alleen de vraag is hoe hij er door kon komen.Arjan speelde rustig door en wist beetje bij beetje zijn stelling te verbeteren.
Op het einde in een stelling die objectief misschien remise was,won Arjan.Dit had blijkbaar een grote impact op zijn tegenstander.Persoonlijk heb ik altijd een beetje medelijden met mensen die zich te erg door hun emoties laten meeslepen na/tijdens een partij.Maargoed,aangezien ik er zelf niet bij was zal ik mij verder van enige subjectiviteit onthouden.We willen hier natuurlijk geen Jort Kelder praktijken.

Dan de partij van de week:Robin Lecomte-John Leer.Alleen al het feit dat Robin remise speelt tegen John in zijn eerste jaar in groep 1 van Charlois geeft genoeg aanleiding tot de hoogste eer(Partij van de week).Maar het ging verder dan dat:Hij stond zelfs veel beter!Speel hierhttp://www.apronus.com/chess/wizard.php?m=e4_c5_Nf3_Nc6_d4_cxd4_Nxd4_Nf6_Nc3_e6_Nxc6_bxc6_e5_Nd5_Nxd5_cxd5_Bd3_d6_exd6_Bxd6_O-O_O-O_f4_g6_Qg4_e5_f5_e4_Be2_Qf6_Bg5_Qe5_Qh4_Re8_Bf6_Be7_fxg6_fxg6_Bxe5_Bxh4_Bd4_Be6_a4_a5_Bb5_Rec8:de hele partij na.Zie hieronder het commentaar.

12.f4!
Dit voorkomt een eventueel e5 van zwart en zorgt voor een aanval voor wit:
De toren kan er nu ook bijkomen via f3 en eventueel naar h3 of g3 gaan.

na 18.Lf6 speelde zwart het mooie 18...Le7!

20.Lxe5
Hij had hier echter beter de dames op het bord kunnen houden.
Hij had bijvoorbeeld 20.g4! kunnen spelen.Dat houdt de dames voorlopig op het bord en voorkomt dat
zwart met Lf5 de f-lijn kan onderbreken.

de eindstelling:
Hier werd tot remise besloten.Een prachtig resultaat voor Robin natuurlijk,
maar als hij hier 24.c3 had gespeeld had hij rustig kunnen kijken of er nog iets in zat.
De vrijpion van zwart op e4 is niet gevaarlijk,en wit`s stukken staan beduidend beter dan die van zwart.

Dit was dan alles wat was ingezonden.Ik hoop dat het volgende week beter wordt met natuurlijk ook de knsb-wedstrijden die dit weekend gespeeld worden.

Julian








woensdag 22 september 2010

Groep 1

Arjen Kouwenhoven – Robin Lecomte

Groep 1 kent 1 degradant : Ruud van Hooff ( teruggetrokken na zijn eerste partij )

Cor

Indeling Groep 3 op 24 september

Helaas telt Groep 3 nu 1 speler minder: Peter Overduin heeft zich met onmiddellijke ingang uit Groep 3 terug getrokken..... Daarmee komt zijn enige gespeelde partij (verlies van Jan Hendrik) te vervallen.

Net als Peter dJ zullen Tabitha en Jan Hendrik afwezig zijn. De nieuwe, definitieve indeling is als volgt:
Gerrit Boer - Henk van der Velden
Michiel Gerritse - Tjerk Tinga
Adri Jumelet - Rinus van de Wetering

dinsdag 21 september 2010

Groep 2 als diesel op gang

Uitslagen tot nu:

Kees van Oosterom - Piet Verheij ½
(Jaap Staal - Sophia Thoma 0 - 1)
Naomi Snikkers - Eduard Smits 1 - 0

Marcel den Bleker - Kees van Oosterom ½
Herman van Malde-Filip Borst ½
Lennard den Boer-Piet Verheij 1-0
Maurice Manoch - Theo Zoetemeijer 0-1
Jesus Canedo - Eduard Smits ½

Enige werkelijke verrassing is de verliespartij van Maurice Mannoch.


Jaap Staal heeft zich helaas teruggetrokken.
Het resultaat van zijn gespeelde partij wordt geschrapt. Voor het indelingsgemak is neemt lotingsnummer 17 (Filip Borst) de plaats in van nummer 4. Dit heeft wat gevolgen voor de kleurverdeling. Hieronder de partijen die "van kleur veranderen" ten opzichte van de vorige competitie-indeling:
Filip Borst - Hans van Camthout
John van de Laar - Filip Borst
Kees van Oosterom - Filip Borst
Filip Borst - Piet Verheij
Herman van Malde - Piet Verheij
Piet Verheij - Maurice Mannoch
Piet Verheij - Jesus Canedo
Piet Verheij - Sophia Thoma
Hans van Calmthout - Piet Verheij
Dit alles heeft te maken met de wisseling en de bijzondere status in een Bergertabel van het laatste lotingsnummer. (=16=Piet Verheij)
Een nieuwe tabel ligt vrijdag klaar op de club.

Nu de indeling voor vrijdag 24 september:
Theo Zoetemeijer - Hans van Calmthout
Sophia Thoma - Kees van Oosterom

Anderen spelen voor de bond of hebben andere verplichtingen.
De stand op de site wordt bijgewerkt wanneer de webmaster terug is.
Mailen met opmerkingen kan naar JCA2104@zonnet.nl

Vanavond weer sparren met de top.

Vanavond spelen we alweer de 3e snelschaakronde in de kamer van CE.

Wie wordt er eerste ?
De concurrentie is moordend , Milan Mostertman , King Roche , Stefan Colijn ( nationaal jeugdkampioen blitz 2009 ) behoren allen tot de landelijke (sub)top.

De organiserende clubs CE en de Pion konden nog geen winnaar presenteren,
maar wie weet lukt dat vanavond bij afwezigheid van Erik Both.

Route: playchess – kamers – schaakclubs en bonden – Nederland- Charlois Europoort – toernooien.

Registratie vanaf 20:10 uur.
Start 20:30 uur.

HvC

maandag 20 september 2010

De eerste thuiswedstrijd voor onze KNSB teams

Charlois Europoort 1  - Oegstgeest '80

Charlois Europoort 2- SO Rotterdam 2

Charlois Europoort 3 - Philidor Leiden 1

Het zal een echt schaakfeest te worden. 24 wedstrijden om te volgen. Lekkere hapjes en koud bier. Kan je later zeggen ik was erbij toen die grootmeesters aan hun doorbraak begonnen. Reserveer ruimte in de agenda, en we zien elkaar zaterdag.

Cor de Wit

zondag 19 september 2010

Michel de Wit wint snelschaakkampioenschap

Verleden week werd op de valreep de snelschaakfinale van het seizoen 2009-2010 gespeeld. Onder de deelnemers favoriet Michel de Wit, erkende snelschaakcracks als Gijsbert kamerman, Lendert vd Ouden, Cor de Wit en John Leer, aangevuld met talentvolle jeugd als Julian en Jan van Overdam jr. Deze laatste heb ik aan het begin van de finale uitgeroepen tot mijn persoonlijke favoriet en dat was alleen maar om hem een beetje te prikkelen, of beter gezegd: ik ben uiteraard ook gewoon een fan van hem, maar dat ben ik natuurlijk ook van Julian, de andere finalisten, de jeugd die zich niet had geplaatst en de volwassenen die nietsvermoedend boven in de grote speelzaal hun eigen partij speelden.
Maar goed, Jan jr ging, al of niet geprikkeld door mijn getuigenis, als een waanzinnige tekeer. Hij versloeg Cor, Ruud van Hooff, Lendert, Ruud van Hooff, uiteindelijk ook zijn eigen broer Julian en speelde lang mee om de titel. Julian zelf moest achteraf tot de ontdekking komen dat zijn nederlaag tegen Jan jr. hem duur was komen te staan, omdat hij verder alleen, zij het in een vroeg stadium, had verloren van Michel en daardoor met alleen nog maar winstpartijen (!) precies tekort kwam om langszij te komen bij de uiteindelijke kampioen: Michel de Wit. Hij, de oude meester mogen we hem inmiddels misschien wel noemen, want hij heeft weliswaar een leeftijd die ongeveer gemiddeld is voor de club, of beter gezegd: ik denk dat hij ongeveer op de mediaan zit (er is heel heel contingent van ongeveer 40-jarigen, het is een soort CE-maffia), de talentvolle jeugd is dermate hard aan de weg aan het timmeren dat het niet lang zal duren voordat zij de dienst binnen de club gaan uitmaken en vergeleken bij hem zijn Michel, John vd Laar, Hans Uitenbroek, Arjen Kouwenhoven, Herman van Malde en Filip Borst om maar even een paar maffiosi te noemen, oud.
De oude meester dus, maar voorlopig zal hij nog wel even ongenaakbaar blijven. Een terechte snelschaakkampioen dus, al mag worden gezegd dat een aantal geduchte concurrenten verstek moest laten gaan: Dick de Wit moest afzeggen, John van Baarle zou zich via de reservelijst geplaatst hebben als hij op de avond van de finale aanwezig was geweest en bijvoorbeeld Marco Kirana heeft niet in de cyclus meegedaan, maar zou ook een belangrijke titelkandidaat zijn geweest.
Meervoudig snelschaakkampioen John Leer eindigde vlak achter genoemde top 3 saman met Gijsbert Kamerman, die ondanks zijn ongetwijfeld drukke vaderschap toch blijft verbazen met energiek spel en uitstekende prestaties in zowel de interne als de externe competitie. Een originele geweldenaar; zelf hoor ik nogal eens van anderen dat men vaak niets van mijn partijen begrijpt, maar die Gijsbert -vind ikzelf- die heeft die eigenschap in extreme mate. Het heeft geen enkele zin om op een clubavond langs zijn bord te lopen, want wat in zijn partijen gebeurt, valt toch niet te begrijpen. Ik heb ervan geleerd en ben op de gewoonte overgestapt om gewoon maar aan het einde van de clubavond te vragen wat hij heeft gedaan, anders dan de uitkomst tijdens de partij te voorspellen. Vaak blijkt hij aan het einde van de avond trouwens te hebben gewonnen.
De middenmoot werd vervolgens aangevoerd door Lendert vd Ouden, die -om de kracht van dit deelnemersveld te illusteren- in het recente verleden volgens mij een internetrating heeft gehad van om en nabij de 2300, al is hij zelf altijd de eerste om zijn eigen vermogens te relativeren. Hij werd knap gevolgd door John van de Laar en de deze avond tegenvallende Cor de Wit, die gisteren op een zaterdagtoernooi echter uit zijn slof schoot en daarmee niet alleen illustreerde dat hij enorm sterk is als hij fris is en dat er een enorm verschil kan zijn in kracht tussen een vermoeide speler op vrijdagavond en diezelfde speler op zaterdag als hij maar uitgerust is, maar ook andermaal illustreerde hoe sterk het deelnemersveld tijdens deze snelschaakfinale was.
Ruud van Hooff eindigde in de achterhoede na een merkwaardig toernooi: hij begon sterk en stond na 4 ronden op 2,5 punt. Even een paar sterken op rij en een enkel kertje pech en voor je het weet word je vanuit de subtop teruggeworpen tot de staart van het klassement. Hans van Calmthout tot slot eindigde onderaan na een moeilijke avond. Hij had als nestor duidelijk moeite met al die glibberige jonkies. Hij gaf echter blijk van de juiste mentaliteit: deze avond vielen de resultaten misschien tegen, maar hij is hiermee wél warmgespeeld voor het komende seizoen.

1. Michel de Wit 8-9
2. Julian van Overdam 7-9
3. Jan van Overdam jr 6-9
4. John Leer, Gijsbert Kamerman 5,5-9
6. Lendert vd Ouden 4,5-9
7. Cor de Wit, John vd Laar 3-9
9. Ruud van Hooff 2,5-9
10. Hans van Calmthout 0-9

zaterdag 18 september 2010

34 e IJsseltoernooi

Is gewonnen door GM Matthew Sadler met 6,5 uit 7 ( oud kampioen van Engeland ) Hij won magistraal van Nicolic en was bezig de laatste zet ( is mat ) uit te voeren toen hij de laatste door zijn vlag ging tegen Erik , anders was de score perfect geweest.Hij bleef FM  Bonno Pel 5,5 uit voor en ook 2 andere GMs Erik van der Doel en Pedrag Nicolic . Van die twee verloor ik, vroeg op de dag van Erik en in de laatste ronde van Pedrag .Ik stond op 4 uit 6 en een winst zou een gedeelde 3e positie opgeleverd hebben. Het lukte niet ik werd er af gewurgd. Dus 4 uit 7 TPR 2149  net zoveel punten als Arjan van der Leij TPR 2022. Robin Lecomte 3 uit 7 TPR 1878 goed gedaan. Gerard Kool die duidelijk voor de gezelligheid kwam eindigde op 3,5 punt TPR 1978.Cees van Oosterom 1 uit 7 TPR 1646 was nog moe van de vorige speelavond. De beste speler van Charlois/Europoort werd John Leer. Nadat hij eerder een remise eindspel tegen Nicolic op het bord had getoverd en wist te  verliezen won hij wel in de laatste ronde van Joost van Ruitenburg. Met 4,5 uit 7 en een TPR van 2303 kwam hij een halfje tekort om in de prijzen te vallen. Het was wederom een goed georganiseerd toernooi. Met dank aan de organisatie, volgend jaar zijn we er weer bij.

Cor de Wit

Jeugdteam wint eerste 2 wedstrijden

Het jeugdteam van Charlois heeft vandaag zijn eerste 2 wedstrijden gewonnen op het NK voor clubteams in de leeftijdscategorie A(t/m 20 jaar).Omdat wij vorig jaar de C(t/m 14 jaar)hadden gewonnen, mochten wij dit jaar uitkomen t/m 20 jaar zonder voorrondes te hoeven spelen.Wij hebben verreweg het jongste team:Roger,Marco en ik 14 jaar en Jan nog maar 13 jaar.De eerste wedstrijd speelden wij tegen Moira Domtoren.Ik speelde op bord 1 met wit tegen Hugo ten Hertog(2287).Na een lange partij werd het remise.Marco op bord 2 won gemakkelijk van Michel Kerkhof(1867), evenals Roger op bord 3 die Gavin Wallace(1640) geen kans liet.Jan speelde op bord 4 remise tegen Tycho Dijkhuis(1905).

De 2e ronde speelden we tegen Groningen.Ik speelde met zwart relatief snel remise tegen Milan Mostertman(2213).Een tactische remise zullen we maar zeggen.Marco speelde ook remise na een iets langere partij tegen Wesley Vermeulen(2187).Roger won knap van Ruben Slagter(2098).Hij stond eerst veel beter,gaf toen een stuk weg,maar wist uiteindelijk het volle punt toch nog binnen te slepen!Jan won gemakkelijk van Xander Mostertman(2023).

De eerste dag is prima verlopen maar er volgen nog 3 speeldagen.De toekomst zal leren of wij net als vorig jaar kampioen kunnen worden,hetzij nu t/m 20 jaar.

Julian

Uitslagen

Groep 1:
Dick de Wit   -   Cor de Wit                          remise
Gijsbert Kamerman- Arjen Kouwenhoven      1-0
Arjan v.d Leij - Ruud Hooff                          1-0
Ben Boog-Lendert v.d Ouden                        remise
Robin Lecomte-John Leer                            remise


Groep 2
Marcel den Bleker - Cees van Oosterom        remise
Herman van Malde-Filip Borst                       remise
Lennard den Boer-Piet Verhey                      1-0
Maurice Manoch - Theo Zoetemeijer             0-1
Jesus Canedo - Eduard Smits                       remise


Passagecup: Sophia Thoma - Hans Uitenbroek 1-0

Groep 4

1. Fritz Dueller        -    Stoffer Sprang       remise

2. Martin in 't Hout   -    Zhi Yang                0 - 1

3. Ruud Kok           -    Marjolein Osinga     1 - 0

met dank aan Marcel Dirks en Gerrit Boer

Cor

Spelen op vrijdag voor de KNSB ronde

Willen de spelers die KNSB spelen aan hun groepsleider doorgeven of ze standaard wel / niet willen spelen voor een KNSB ronde. Ook al is het van vorige jaren bekend .

Cor

Indeling Groep 3 vrijdag 24 sep

Op 24 september zullen beide Peter's niet in Groep 3 uitkomen. Gerrit zal de honneurs voor mij waarnemen. Dan spelen 8 overgebleven spelers als volgt tegen elkaar:

Jan Hendrik Leopold - Tjerk Tinga
Henk van der Velden - Adri Jumelet
Tabitha Snikkers - Michiel Gerritse
Rinus van de Wetering - Gerrit Boer

Dat is voorlopig. Op woensdagavond volgt de definitieve indeling.

Peter dJ

Groep 3

Net als Jan Hendrik zal Peter Overduin volgens het Bonte-systeem spelen. Dan spelen ze op de eerste clubavond van het nieuwe seizoen (dat ze aanwezig zijn) uitgerekend tegen elkaar...

De uitslagen van afgelopen vrijdag zijn als volgt:

1. Jan Hendrik Leopold - Peter Overduin 2 - 0
Een taaie partij met gelijke materiaalverhoudingen, maar meer ruimte voor Jan Hendrik. In het eindspel elk drie stukken en een serie pionnen. Groot nadeel voor Peter was een paard dat geen kant op kon. Uiteindelijk dreigde een pion van Jan Hendrik te promoveren waarvoor een toren geofferd zou moeten worden om de dat te voorkomen. Peter hield het toen voor gezien.

2. Adri Jumelet - Michiel Gerritse 1 - 0
Adri drukte op de stelling van Michiel, die daardoor een pion verloor. Adri zette rustig door en wist zijn voordeel steeds meer uit te buiten. Het werd Giel uiteindelijk te veel, hij gaf op om een verdere afgang te voorkomen.

3. Tjerk Tinga - Gerrit Boer 0 - 1
Tjerk speelde ondernemend en agressief. Met wat moeite wist ik een paar angels uit de stelling te halen. Toen zag Tjerk een koningsaanval waarbij hij eerst een loper voor een pion gaf. De koningsaanval werd niks, het stuk bleef hij achter. Van de weeromstuit ging hij er nog harder tegen aan, wat nog onverantwoorder was. Na nog meer materiaalverlies en zonder kansen gaf hij op.

4. Henk van der Velden - Rinus van de Wetering 0 - 1
Henk speelde niet slecht tegen Rinus. Wel kwam hij een pion achter, maar de zaak was nog redelijk in evenwicht. Henk gebruikte veel tijd en ging uiteindelijk door zijn tijd heen. Hij was niet goed op de hoogte van het gehanteerde speeltempo: "ja maar ik heb toch al meer dan 35 zetten gedaan, dan komt er toch een kwartier bij...". Neen dus.

Met dank aan Gerrit voor commentaar !

De tussenstand en tabel zal bijgewerkt worden, als Peter Kemner teruggekomen is. Nu is Jan Hendrik de trotse koploper.

Peter dJ

vrijdag 17 september 2010

Passagecup vanavond

Sophia Thoma heeft zich aangemeld voor de passagecup vanavond.

donderdag 16 september 2010

Indeling Groep 3

Groep 3 heeft nu een speler erbij gekregen: Jan Hendrik Leopold. Net als in het vorige seizoen zal hij volgens het Bonte-systeem spelen: d.w.z. dat hij elke speler slechts eenmaal zal ontmoeten en dat de score voor beide spelers dubbel zal tellen.

Geen afmeldingen en daarmee is het compleet:
Jan Hendrik Leopold - Peter Overduin
Adri Jumelet - Michiel Gerritse
Tjerk Tinga - Gerrit Boer
Henk van der Velden - Rinus van de Wetering
Peter de Joode - Tabitha Snikkers

Peter dJ




Partij van de week

Dank aan iedereen die een partij heeft ingezonden.Er zat in elke partij wel iets moois.Dit kwam in verschillende vormen voor.
Zo was er bijvoorbeeld de hakpartij van Lennard den Boer met zwart tegen Albert Segers(2038):


zwart aan zet

In deze stelling speelde zwart:
13...e5! en na:
14.dxe5-Pxe5
15.Pxe5-Lxe5
16.Tb1-Pg4
17.Db3-Txf2
18.Dxd5-Le6
19.Le3-Txf1 gaf wit het op
0-1

Ook de slotcombinatie van Arjen Kouwenhoven met wit tegen Ben Boog was mooi.Wit had in de opening al een ontwikkelingsvoorsprong en het was lastig voor zwart eruit te komen.Arjen maakte het vakkundig af:

wit aan zet.

21.Tf8+!-Kg7(Dxf8-Dxe5-Dg7-De8-Dg8-Ld4#)
22.Dg8#
1-0

Cor de Wit maakte al in de opening gehakt van Jaap Staal:
wit aan zet

13.Lg5!-Pxg5
14.Txe7 en ondanks dat Jaap nog stevige weerstand bood wist Cor op zet
35 toch het volle punt binnen te slepen.

Allemaal mooie partijen,maar de criteria zijn hoog.Alle partijen waren zeer sterk gespeeld door
de winnaars,maar de tegenstanders speelden niet altijd even sterk.

Dan komen we tenslotte bij de partij van de week:Sascha Ottenhof-Kresna Soerjadi.Het was zeker geen spectaculaire partij,maar wat vooral opviel was hoe zwart zijn stukken op goede plaatsen neerzette en daarna door de gebrekkige opstelling van wit`s strijdkrachten de partij kon beslissen.Een zowat foutloze partij van zwart;wit heeft geen enkel tegenspel gehad.Zie hier de partij van de week:
En zie hier het commentaar:
10.Nh4Wat doet dat paard op h4?Beter voor wit was zijn ontwikkeling te voltooien met bijvoorbeeld b3
12...e4 verstoort de witte ontwikkeling.Er dreigt al bijvoorbeeld g5!
13.f4:Om materiaalverlies te voorkomen moest wit f4 spelen.Nu heeft hij echter een zwakte op e3.
14...Ng4:Een multifunctionele zet.Zwart zet zijn eigen stukken zo actief mogelijk,terwijl wit allerlei dreigingen moet pareren.
15...Bxg4:En een nieuw voordeel voor zwart:Het loperpaar in open stelling.
16.Rb1: verliest tijd.Wit had beter zijn ontwikkeling kunnen voortzetten met Ld2.
17.Ne4:verliest weer tijd.Beter was weer Ld2.
21.Bd2:Eindelijk ontwikkelt wit zijn loper.Maar nu staat zwart al veel beter.
22.Bh6:Kijk eens naar de perfecte positie van de zwarte stukken.
24...Bxe3:Materiaalwinst moest er een keer van komen.

Mijn excuses voor deze onhandige samenstelling maar ik hoop dat dit probleem zo spoedig mogelijk wordt opgelost.

Julian

woensdag 15 september 2010

indeling groep 2 , gewijzigd

Jaap Staal heeft zich teruggetrokken uit de competitie.

John is nog met vakantie. Hij zal de nodige aanpassingen verrichten.
Andre Coenen, Naomi Snikkers en Hans van Calmthout hebben zich afgemeld.
De nieuwe indeling is hierdoor als volgt:
Marcel den Bleker - Kees van Oosterom
Herman van Malde - Filip Borst
Lennard den Boer - Piet Verheij
Maurice Manoch - Theo Zoetemeijer
Jesus Canedo - Eduard Smits

Herman.

2e indeling groep 1

Jan van Overdam – Julian van Overdam zijn afwezig wordt volgende week gespeeld ?

Dick de Wit – Cor de Wit

Gijsbert Kamerman - Arjen Kouwenhoven

Arjan v/d Leij - Ruud Hooff

Ben Boog - Lendert v/d Ouden

Robin Lecomte - John Leer

Sascha Ottenhof en John van Baarle afwezig

Hans Uitenbroek  reserve  omdat Kresna Soerjadi  een trouwdag viert.

 

Cor

Nu al gestegen

Cor de Wit van 2111 naar 2114

Angelique van 1582 naar 1605

Lendert v/d Ouden 2013 naar 2018

Arjen Kouwenhoven 1974 naar 1977

Gedaald Dick de wit 2209 naar 2204

Andre Coenen 1826 naar 1825

dit door de ratingcorrectie. Laatste ronde van Rotterdam Open is nu meegeteld en bij Angelique zijn de verdiende punten weer bij haar pa weggehaald.

 

Cor

dinsdag 14 september 2010

Vanavond 3+3 weekly bij de Pion Roosendaal

Wie neemt vanavond , start 20:30 uur , de handschoen op tegen Erik Both , Stefan Colijn en Kingroche?

Tapt co-winnaar Lendert v/d Ouden nu uit een ander vaatje ?
Komt co-winnaar Jan Jr. langs of heeft hij vandaag een kaartje voor Twente - Inter ?
Wie weet worden Ruud van Hooff en Maurice Manoch opnieuw de beste CE spelers of steekt Kukuleku daar een stokje voor ? Of mengt Roger zich in de strijd ?

We gaan het vanavond allemaal beleven bij de Pion Roosendaal.

Routemap : Playchess - kamers - schaakclubs en bonden - Nederland - de Pion Roosendaal- toernooien.

Hans van Calmthout

maandag 13 september 2010

De Schaakkantine

Zo eens in de 4 a 6 weken stap ik in de auto om met Michel naar de Makro af te reizen. We gaan dan inkopen doen voor de bar.  Michel heeft met zijn cateringachtergrond natuurlijk veel meer kijk op dit soort zaken als ik. Ik ben verantwoordelijk voor vervoer en een muntje voor het winkelwagentje. Niet dat ik er niet van hou, in tegendeel. Maar ik ben nu eenmaal geen echte fijnproever, en meer een type voor bitterballen en stukjes leverworst. Ik ben qua eten niet de moeilijkste, ik eet vrijwel alles wat ooit geleefd heeft. Michel loopt altijd over van enthousiasme, en het gebeurt niet zelden dat we met complete konijnenbouten of struisvogelbiefstukjes huiswaarts keren. Niet dat je daar als eenvoudige clubschaker ooit iets van terugziet, nee, dit is meer voor Belgisch-Nederlandse fijnproevers van 2200-niveau, zoals in huize De Wit. Om de nieuwe penningmeester niet ongerust te maken: de biefstukjes worden altijd keurig van de rekening afgetrokken, en aangezien de kascontrolecommissie alles goed controleert kan er eigenlijk niets fout gaan..:)

Wij doen ons best om goed in te kopen, waardoor de barwinst omhoog gaat. Ook dit seizoen willen wij het netto resultaat op de bar verder opschroeven. Daarom ben ik eigenlijk wel benieuwd of er nog wensen zijn van leden. Missen we wat in het assortiment? Hoe kan voorkomen worden dat u stiekum langs de Mac gaat om uw nederlaag te verwerken met een Quarter Pounder? Bent u uitgekeken op gevulde koeken, sla dan met uw vuist op tafel en eis roze koeken! En... een warme hap vanaf 10:00? Broodje knakworst? Tips zijn welkom, al leiden ze wel tot afnameplicht.

Gijsbert

Zend partijen in!

Tijdens de algemene ledenvergadering vroeg Maurice mij of Jan en ik er iets voor zouden voelen als de leden van CE mooie partijen hadden gespeeld, die naar ons toe zouden kunnen zenden.En wij zouden de partijen bekijken en de mooiste publiceren op de site met analyse.Dit vond ik een prima idee en vanaf nu kunnen de spelers van CE partijen naar godfather44@live.nl toe zenden.Het kan in de interne gespeeld zijn, de externe, de passagecup etc.Elke week publiceren wij dan de mooiste partij en na elke maand de partij van de maand.Kresna Soerjadi heeft al een partij ingezonden!


Julian

Indeling groep 1 17 september

Jan van Overdam – Julian van Overdam

Dick de Wit – Cor de Wit

Gijsbert Kamerman - Arjen Kouwenhoven

Arjan v/d Leij - Ruud Hooff

Ben Boog - Lendert v/d Ouden

Kresna Soerjadi – Hans Uitenbroek

Robin Lecomte - John Leer

Sascha Ottenhof en John van Baarle afwezig

 

Cor

4e Jose Tonoli toernooi

De start:

Met in mijn hoofd de herinnering aan vorig jaar, zoeken en laatste moment aankomst, was ik ruim op tijd vertrokken. Niet iedereen redde het om op tijd te zijn . Onze Arjan v/d Leij en Lennard de Boer kwamen ongeveer 2 minuten voor de vlag viel ( 1e ronde ) binnen. Arjan wist te winnen. Lennard bleek 2 maal ingedeeld te zijn en kwam daardoor goed weg. Al staat hij in de eindstand ook 2 maal. ( waaronder 0,5 punten ) Minder gelukkig was Erik van Doel die door zijn late aankomst een punt achterstand opliep.

Jan van Overdam begon uitstekend , 4 overwinningen waaronder een fm. Julian en Michel deden het ook goed. Uiteindelijk eindigden ze op 6,5 uit 9 een gedeeld 7e plaats. Jan en Julian wonnen een prijs ( 60 euro ).

Cor en Lennard werden met 5,5 punt gedeeld 31e , en haalden geen prijs. Lennard had natuurlijk nog kunnen opmerken dat hij zijn andere halve punt erbij wilde, om p 6 te komen !

Lendert van den Ouden speelde met 5 punten ook duidelijk onder zijn kunnen, al kon hij wel steeds laten zien dat hij toch wel erg goed had gestaan ! Ruimte tot verbetering zat.Dat Arjan van der Leij 5 punten haalde met een TPR van 1950 viel ook wat tegen. De 4,5 punt van Eduard waren goed voor een 75 euro ratingprijs!! TPR 1789. Goed gedaan. Angelique  4 punten TPR 1751 net buiten de prijzen? Hans van Calmthout had aan het einde steeds meer last van de warmte en de slechte lucht in de zaal en eindigde op 3 punten ( toch een verbetering van zijn snelschaakresultaat vrijdagavond )

Marjolein 2,5 net boven Ruud Kok 2 punten Ruud eindigde gelijk met Petra de vrouw van MIchel die al lang geen toernooi meer had gespeeld en verzuchtte dat ze beter had kunnen gaan winkelen.

Het toernooi werd niet gewonnen door de GM Jean Marc Degraeve die gedeeld 7e werd , maar wel won van Jan en van Michel. Ook niet door Erik die in de lijst op 7,5 uit 7 staat!! Hij speelde 1 remise en kreeg 1uit 2 reglementair. Eerste werd Larmuseau , Maarten  een 2277 die 8 uit 9 scoorde! Voor Erik en Thibaut Maenhout.

Verder viel op dat Julian ongeslagen bleef. Zijn broer net meer WP had en ook een net wat betere ratingprestatie 2364 om 2328.

http://www.goforgrandmaster.be/?lang=nl 

   een prima initiatief.  De  Belgische bond heeft een penningmeester die er met een 100.000 euro vandoor is , waar hebben wij dat in de RSB meer gehoord?

Het toernooi was  prima georganiseerd en onze spelers vermaakten zich prima , de catering was uitstekend met o.a. lekker broodjes en prima bier. Iedereen ging met een prijsje naar huis. De wegblijvers kunnen hopelijk volgend jaar een nieuwe poging wagen. Dank aan de organisatie metname Mieke en Walter Tonoli bedankt. Tot de volgende ontmoeting.

Cor

zondag 12 september 2010

Groep 3

Afgelopen vrijdag is de 1e ronde gespeeld, waarvan de uitslagen al gepubliceerd zijn. Wegens verhuisgedoe was ik maar even aanwezig.

Tjerk Tinga laat zich als een nieuwkomer meteen gelden door Rinus van de Wetering terug te wijzen. Het moet een bittere pil voor Tabitha Snikkers zijn om in de opening al een loper aan Henk van der Velden weg te geven. Daartegenover is dit juist een welkomertje voor hem, die de laagste rating in Groep 3 heeft. Elk punt is dan dubbel meegenomen !

Tot nu toe is er nog geen afmelding voor vrijdag 17 september binnengekomen. De indeling is voorlopig als volgt:

Adri Jumelet - Michiel Gerritse
Tjerk Tinga - Gerrit Boer
Henk van der Velde - Rinus van de Wetering
Peter de Joode - Tabitha Snikkers
Peter Overduin vrij

Woensdagavond volgt de definitieve indeling.

Peter dJ

2e Onesimustoernooi

De verslagen zullen we nog wel zien.

Bruno Carlier was in ieder geval de winnaar , met 6,5 uit 7 bleef hij Oscar van Veen de winnaar van vorig jaar voor.

Jan van Overdam , Julian van Overdam en Cor de Wit eindigden op 4,5 uit 7

Lennard den Boer 4 uit 7 onze nieuwe leden Naomi en Tabitha Snikkers 3,5 uit 7 en bij Jesus Canedo twijfel ik. IK dacht 3,5 uit 7 klopt het niet dan veranderen we dat. (het blijkt dus ook 4,5 uit 7! red.)

Het was een mooie dag de zon scheen, de zaal was goed, de organisatie strak. Volgend jaar meer leden. ( gratis parkeren, dicht bij metro ) Dank aan de organisatie.

Cor de Wit

zaterdag 11 september 2010

Michel de Wit snelschaakkampioen.

In afwachting van verder rapportage alvast deze melding.

Cor

Uitslagen

groep 1
1 Sascha Ottenhof – 14. Kresna Soerjadi  0 - 1

10 Hans Uitenbroek - 11. Robin Lecomte     remise

8. Arjen Kouwenhoven - 15 Ben Boog          1  -  0

ook gezien groep 2

Kees van Oosterom - Piet Verheij    remise

Jaap Staal - Sophia Thoma                 0   - 1

Naomi Snikkers - Eduard Smits          1 -  0

verder groep 3 gezien:

Rinus v/d Wetering – Tjerk Tinga  0  -1

Gerrit Boer – Adri Jumelet remise

Tabitha Snikkers – Henk v/d Velden   0  - 1

groep 4

Marjolein Osinga – Zhi Yang  remise

Thomas – Stoffer Sprang  1  -  0

Martin in ‘t Hout – Marcel Dirks 0 – 1

Cor

vrijdag 10 september 2010

Groep 2 vrijdag 14 september

Verrassend nieuws over Sophia! Zie onderstaande kop op bladzijde 6 van "De kameraadjes":

Het gaat sowieso goed met Sophia, want ze heeft alles nog in eigen hand, en ze kan dit jaar als vaste kracht aan de bak op landelijk niveau. Nu dat bekend is dat Feyenoorder Fer vriend van Sophia is, mag ze vrijdag een avondje vrijaf.

Nu de indeling:

Jaap Staal - Hans van Calmthout
Naomi Snikkers - Kees van Oosterom
Herman van Malde - Filip Borst
Lennard den Boer - Piet Verheij
André Coenen - Marcel den Bleker
Maurice Manoch - Theo Zoetemeijer
Jesus Canedo - Eduard Smits
Voor een ieder ander, afmelden valt niet aan te raden. Mochten er echt onoverkomelijke zaken tussenkomen...
deze keer afmelden bij Herman van Malde (zie info bij gegevens bestuur).

donderdag 9 september 2010

Groep 2 is begonnen!


Deze week kwam het blad Kameraadjes binnen, en wat blijkt? Ruben is er klaar voor!

Morgen ligt de Bergertabel op de club klaar.
Je lotingsnummer bepaalt de kleurverdeling.
Ruwweg is het zo:
- som van lotingsnummers oneven, dan laagste wit.
- som van lotingsnummers even, dan hoogste wit.
Makkelijk te onthouden als je bedenkt dat het 1 tegen 2 is.

Drie partijen uit ronde zestien:
Kees van Oosterom - Piet Verheij
Jaap Staal - Sophia Thoma
Naomi Snikkers - Eduard Smits

Volgende week ben ik er niet, dus morgen wil ik al weten of je volgende week speelt.

Are you ready to rumble!?

Gisteren RSB vergadering : voor de geïnteresseerden

indeling RSB

Cor

Indeling groep 1

1 Sascha Ottenhof – 14. Kresna Soerjadi

10 Hans Uitenbroek - 11. Robin Lecomte

8. Arjen Kouwenhoven - 15 Ben Boog

 

Cor

Lotingsnummers Groep 2

Alleen is maar alleen. Kakkerlakken bewegen zich sneller voort als ze merken dat er andere kakkerlakken in de buurt zijn. Als mensen iets samen doen, kunnen ze elkaar eveneens stimuleren.
Deze wijsheid kun je terugvinden in "schaaktalent ontwikkelen" van de familie Van Delft.
Nu groep 2 definitief gevormd is, kunnen we elkaar naar nieuwe hoogten brengen.
Hieronder de loting die verricht is te Rhoon door drs A. Kouwenhoven, met behulp van een cocktailshaker en onder toeziend oog van de groepsleider.

1.Kees van Oosterom
2.Hans van Calmthout
3.John van de Laar
4.Jaap Staal
5.Naomi Snikkers
6.Herman van Malde
7.Lennard den Boer
8.André Coenen
9.Maurice Manoch
10.Angelique Osinga
11.Jesus Canedo
12.Eduard Smits
13.Sophia Thoma
14.Theo Zoetemeijer
15.Marcel den Bleker
16.Piet Verheij
17.Filip Borst



Zoals door het bestuur op de ALV is aangegeven: "De groepsgrootte blijft 16, dat is eerder afgesproken en dat blijft zo!" Vandaar dat groep 2 uit 17 mensen bestaat.

Afmelden gebeurt normaliter voor woensdagavond 22.00 uur. (ziek, zwak en misselijk weet je vaak op woensdagavond al) Kijk voor gegevens onder het kopje van de interne.
Met zestien ronden kunnen we in maart klaar zijn. Genoeg tijd om je daarna te bewijzen in de passagecup.

Op dit moment heb ik afzeggingen van:
Hans en John (snelschaakfinale van vorig seizoen)
Herman, Lennard, André, Maurice, Angelique, Jesus, Marcel en Filip

De rest speelt dus!?
Eind van de middag volgt de indeling.

John van de Laar

woensdag 8 september 2010

Geen viertal

Net terug van de RSB vergadering. Dhr. Degeling stelde een aantal goede vragen. Verder was het m.i. een niet al te beste vergadering. Voor ons we hebben ons 4 –tal teruggetrokken.

Cor

Indeling groep 1

1 Sascha Ottenhof - 16 Ruud van Hooff

10 Hans Uitenbroek - 11. Robin Lecomte

8. Arjen Kouwenhoven - 15 Ben Boog

Reserve Kresna Soerjadi

Laatste stand snelschaak.

John v/d Laar en  Hans van Calmthout hebben een plek in de finale.

Snelschaak

Dick de Wit

Cor de Wit

Michel de Wit

Jan van Overdam

Julian van Overdam

Lendert vd Ouden

Maurice Manoch

Gijsbert Kamerman

John Leer

Arjan vd Leij

Ruud v Hooff

Mensen die in de voorronden vlak onder de geplaatsten zijn geëindigd, worden uitgenodigd aanwezig te zijn, daar zij de eersten zijn die in aanmerking komen de opengevallen plaatsen op te vullen. Dit  zijn dit Hans van Calmthout en John vd Laar.

Ik neem aan dat we een enkele ronde spelen en dat we 20.30 uur beginnen.

Filip fluit mij wel terug als ik het fout heb.

 

Cor

5e editie Schaakfietstocht loopt op rolletjes


Ze houden het nog steeds goed vol, de fietsers van SC Charlois Europoort. Zondag 5 september werd alweer de 5e editie van de jaarlijkse Schaakfietstocht gereden. Er was zelfs een recordaantal deelnemers, namelijk tien! En dan te bedenken dat er ook nog zes afmeldingen waren, waaronder een aantal vaste meefietsers en helaas ook mede-organisator Frank Hendriksma, die een maandje in Duitsland vertoeft. Zodoende was het aan deze eenzame fietser om de tocht te organiseren…..

Lees het uitgebreide verslag van deze tocht

dinsdag 7 september 2010

Deelnemers 2e editie Onesimus Toernooi

http://www.schakenbijonesimus.nl/Toernooi/index.htm

Als ik in die lijst kijk zie ik tot mijn verbazing pas 2 Charlois/Europoort spelers : Jesus Canedo en ik zelf.Vorig jaar speelden er heel wat meer spelers van ons mee. Het was reuze gezellig. Dit jaar het extra voordeel dat je he toernooi ook kan gebruiken om lekker ingespeeld in Brussel van start te gaan!!  Op dit moment is Spaan van Ivoren Toren de sterkste op de 30 man tellende schakerslijst.

7 ronden rapid perfect toch.

Hopelijk zijn we er met meer en sterker .

 

Cor de Wit

maandag 6 september 2010

3+3 weekly , Riddergevecht over 12 ronden.

Dinsdagavond klokslag 20:30 start het toernooi op playchess tussen de ridders van Brabant , Delft , Brussel en Rotterdam.

Wellicht doen er ook enkele zwarte ridders mee ,om het toernooi extra glans te geven.

Toernooiarena geopend om 20:00; Iedere ridder met 'n playchess account kan deelnemen.

Route naar toernooiarena :
playchess-kamers-schaakclubs en bonden- Nederland - Charlois Europoort Rdam - toernooien.

Hans v Calmthout.

zondag 5 september 2010

Geweldige dag


De 5e Schaakfietstocht van Charlois Europoort is een groot succes geworden, en niet alleen dankzij het fraaie weer en de record deelname van 10 man. De tocht verliep vlekkeloos, en bij pleisterplaats Fort Sabina werd lang gestopt en geschaakt en we kregen ook een mooie rondleiding. We hebben het er zeer naar ons zin gehad en leuke contacten opgedaan met de mensen van Fort Sabina en van de organiserende vereniging De Schaakhoeve. Later volgt nog een uitgebreid verslag, wat voornamelijk over Adri zal gaan, met meer foto's, filmpjes en we proberen nog bij Ben Boog zijn verliespartij los te peuteren.
(Klik op foto's voor grotere versie!)



Resultaat loting groep 1

met dank aan Alano

1.Sascha Ottenhof

2.Arjan v/d Leij

3.Jan van Overdam

4.Dick de Wit

5.Lendert v/d Ouden

6.Julian van Overdam

7.John van Baarle

8.Arjen Kouwenhoven

9.John Leer

10.Hans Uitenbroek

11.Robin Lecomte

12.Gijsbert Kamerman

13.Cor de Wit

14.Kresna Soerjadi

15.Ben Boog

16 Ruud van Hooff

 

Cor

De competitie gaat van start

Na een ledenvergadering waar weer eens bleek dat wij betrokken leden hebben die de goede kritische vragen stellen en het bestuur helpen de goede beslissingen te nemen is nu het het jachtseizoen officieel geopend. ( voor de afwezigen Angelique Osinga groep 2 en geen contributieverhoging )

Voor de duidelijkheid:

Geef door als je niet kunt. Liefst jaarschema’s ( echt waar er zijn leden die dat voor elkaar krijgen !)

Uiterlijk (dus het liefst eerder) woensdag afmelden ( daarna alleen noodgevallen, anders is het een nul )

Als groepsleider van groep 1: Vanmiddag is de loting – Lorenzo en Alano – pakken onder toeziend oog van het halve bestuur en wat neutrale getuigen de lootjes. Vanavond zet ik de resultaten op de site.

Vrijdag is er ook de snelschaakfinale, daar hou ik al rekening mee met indelen.

Een heel plezierig seizoen toegewenst.

Cor de Wit

woensdag 1 september 2010

Snelschaakfinale: definitieve datum vrijdag 10 september!

Geachte clubgenoten,

Met excuses voor de onduidelijkheid wegens de vele verschuivingen, kan ik u melden dat we hebben besloten de snelschaakfinale te houden op vrijdagavond 10 september vanaf 20.00u.

Mensen die niet geplaatst waren en liever een partij voor de interne willen spelen, kunnen dat uiteraard doen en wel in de grote zaal. De snelschaakfinale zal in de zaal beneden worden gehouden.