dinsdag 29 maart 2011

Groep 1 1 april versie 4

Arjan v/d Leij  ook vrij     John Leer zegt af.

Ben Boog – Sascha Ottenhof

Cor de Wit – John van Baarle

Robin en Arjen Kouwenhoven en  Lendert v/d Ouden vrij

Gijsbert succes

 

Cor

Belangrijkste beslissing is gevallen!

Lennard kan weer in de Toekomstige Tijd geschreven worden:

Lennard den Boer kampioen Groep 2 CE 2010-2011!
De belangrijkste prijs is al in maart vergeven. De "road to the championship" was te vergelijken met een Formule 1-race onder barre omstandigheden. Een voor een vielen er auto's uit. Sommigen konden simpelweg niet rijden, anderen hadden een valse start, een enkeling miste de conditie, er vlogen er ook een paar uit de bocht, en een ander vond het publiek te vijandig.
Lennard hield zijn auto een paar keer nog maar net op de baan en hij kwam er steeds zonder kleerscheuren vanaf.
Hulde voor een ieder die de eindstreep haalt en proficiat aan de terechte winnaar!
 
De laatste rondjes zijn "sceduled" voor de komende weken.
In deze weken krijgt iedereen uitsluitsel over de laatste promotieplekken en kunt u meemaken hoe Hans van Camthout als laatste binnenkomt.

Vrijdag 1 april:
John van de Laar - Theo Zoetemeijer (onder voorbehoud)

Vrijdag 8 april:
Hans van Calmthout - John van de Laar
Angelique Osinga - Jesus Canedo

Vrijdag 29 april:
Hans van Calmthout - Lennard den Boer

Vrijdag 6 mei:
Hans van Calmthout - Jesus Canedo

Vrijdag 13 mei:
Iedereen van groep 2 in de passagecup?

Oud lid overleden.

Mij bereikte zaterdag het bericht dat 24 december 2010 ons oud lid  Hans van Arkel is overleden. Hij is 65 jaar oud geworden. Ik herinner me Hans als schaker die altijd geïnteresseerd was in de mensen om hem heen en als een gevoelig mens. Hij was prettig gezelschap. Hij heeft veel mensen enthousiast gemaakt voor de schaaksport. Hij zal gemist worden.

Cor de Wit

zaterdag 26 maart 2011

Julian met overmacht nu al clubkampioen!

Het is een beetje ondergesneeuwd door allerlei berichten over teamsuccessen en jeugdsuccessen, maar in de interne competitie heeft Julian van Overdam in groep 1 een geweldige “Fischeriaanse” (Fischer werd in 1963/64 Amerikaans kampioen met 11 uit 11) prestatie neergezet. Na 11 ronden heeft hij 11 punten!! Daarmee is hij met nog twee partijen te spelen al clubkampioen. In de historie van Charlois Europoort is dit nog nooit vertoond. Woorden schieten tekort daarom hopen we dat Julian in het komende clubblad wat partijen zal analyseren. De eerste gelukwensen voor Julian ontvingen we op de redactie vanmorgen reeds, van niemand minder dan Louis van Gaal, hij schreef: “Is die Julian nou echt zo slim of zijn de anderen in die groep nou zo dom?!”

Julian van harte gefeliciteerd met je tweede titel op rij!

(Foto: Marcel Dirks)

Groep 3

Gisteravond wist Adri Jumelet nog een punt aan zijn totaalscore toe te voegen. Daar moest Henk van der Velden aan geloven (door vlag gegaan in een mindere stelling).

Daarmee neemt hij de koppositie van Groep 3 van Gerrit Boer weer over. Ook is zijn promotie nu een feit geworden. Vorig week eigenlijk al, maar dat was nog een beetje onzeker (zie hieronder). Voor de ongedeelde kampioenschap moet hij nog minstens 1 remise maken.

Prompt vroeg Adri me via mail, hoe het zit met het eindigen op gelijk aantal punten: gaat de onderlinge score dan doorslag geven, of de SB-score ? Eerlijk gezegd weet ik het niet. Dat moet ik navragen. Maar laten we realistisch zijn: met zijn huidige vorm moet het raar lopen, als Adri straks 0 punten uit 2 overgebleven partijen zal behalen. Maar ja, hij is ook een mens van vlees en bloed (en zweet).....

Volgens mij bekende gegevens is op 1 april geen indeling voor Groep 3 mogelijk.... Het is aan je om mij wel of niet geloven, wegens "1 april".

Peter dJ

donderdag 24 maart 2011

Een opsteker voor Kamerman op 15 April!





Special voor Gijsbert heeft het bestuur kosten nog moeite gespaard om te zorgen dat hij zijn droom kan gaan verwezenlijken.
15 April gaat niemand minder dan KING LOEK een avondvullend programma voor vooral Gijsbert verzorgen! Het is de bedoeling dat voor alle leden dit een leuke avond gaat worden dus alle leden zijn van harte welkom en omdat bij onze club ook geldt "hoe meer zielen hoe meer vreugd" mag een ieder lid een introduce meenemen!

woensdag 23 maart 2011

Groep 1 25 maart

Cor de Wit - Lendert v/d Ouden

Arjen Kouwenhoven - John Leer

Jan van Overdam - Gijsbert Kamerman

Julian van Overdam - Robin Lecomte

Kresna Soerjadi - Arjan v/d Leij

Sascha Ottenhof - Hans Uitenbroek

 

Cor

dinsdag 22 maart 2011

Bullet King

Vanavond verdedigt Marcel Frenken - Placebos - zijn ongeslagen record.
Tweemaal speelden we het razendsnelle 2+0 , tweemaal won Marcel !

Scherp uw reflexen en doe een uurtje ( 15 rondjes) mee.

Plaats van handeling :
Playchess/kamers/schaakclubs en bonden / Nederland / Charlois Europoort / toernooizaal.
Registratie vanaf 20:15 Start om 20:30

HvC

maandag 21 maart 2011

Kamerman pakt eerste GM norm

 

jgarcia_2

Een belachelijke kop zult u denken, niemand die ook maar 1 seconde denkt dat dit ook maar ooit zal gaan gebeuren. Maar toch...  binnen onze bond is wel een vergelijkbaar geval bekend. Ik moet er met u over praten. Mensen, er schaakt een ex-lid van ons binnen de Rotterdamse Schaakbond die werkelijk fenomenaal presteert. Er wordt niets over geschreven, wel over gefluisterd. Waarom? Deze beste man heeft een paar jaar voor onze club gespeeld, en speelde bepaald niet sterk. Laten we het maar eerlijk toegeven: regelmatig stonden we ingehouden wat te lachen als hij vrij snel na de opening weer een stuk weggaf. Stug speelde hij altijd door, serieus ook. Maar het resultaat stond vaak vast. glimlachend liepen we dan verder. Niets mis mee, helemaal niet. Hij was een modale clubschaker, ik zet hem in op 1500-1600 rating. Zo iemand die zich misschien nog 50 punten kan verbeteren, maar waar je geen sprongen meer van verwacht. Met alle respect: wie van bijna 50 jaar die speelt op onze club gaat nog 150 punten stijgen? Ik durf er een Whiskey op te zetten, althans, tot ik de wederopstanding van ons ex-lid Johny Garcia aanschouwde. Wie? Johny Garcia! 

Een paar jaar hebben we niets van hem gehoord, tot hij zo'n 2 jaar geleden opdook bij Sliedrecht en De Willige Dame. In de afgelopen twee jaar is hij twee keer clubkampioen geworden van de Willige Dame. Momenteel staat hij stijf aan kop in de interne van Sliedrecht, geen misselijke competitie. Zijn statistieken: 13x gewonnen, 2x remise, 2x verloren. Extern gaat het ook als een speer: 5-8 in het eerste van Sliedrecht, TPR 2111. Vorig jaar is hij winnaar geworden van het sterk bezette open kampioenschap van de Drechtstreek. Bepaald geen misselijke prestaties.

Ik vind dit intrigerend. Hoe kan iemand van 50, die een paar jaar niet actief is geweest, en daarvoor heel lang niet boven 1600, vooruit, 1700 niveau uitkwam ineens, vanuit het niets echt extreem spectaculair stijgen op de elo lijst, en nog constant ook? Een uitschieter, ok, maar dit is extreem en in die 25 jaar die ik nu schaak naar mijn weten nog nooit eerder voorgekomen! Let wel: we hebben het hier echt over een stijging van 400 punten, Johny speelt nu op 2100-niveau. En eerlijk is eerlijk: je zou voor gek verklaard zijn als je dit 5 jaar verleden voorspeld had. Wat mij bezig houdt, is hoe dit mogelijk is. Heeft hij jarenlang keihard aan zijn openingen gewerkt? Volgens mij was dat nooit zijn zwakte, hij maakte gewoon na een paar uur een fout. Het zou kunnen dat hij gewoon geen fouten meer maakt. Dat hij scherper is, of beter oplet dan vroeger. Zou kunnen, maar 400 punten? Kom op! Dan moet je inzicht toch ook sterk verbeterd zijn.

Er is dus nog hoop voor mijn eerste GM norm. Ik overweeg sterk mee te doen aan het Open Kampioenschap van de Drechtsteden dit jaar. Om met eigen ogen te zien hoe Johny de sterren van de hemel speelt. En natuurlijk om een handtekening te vragen.

Gijsbert

zaterdag 19 maart 2011

Er is weer hoop.....

Er viel een verrassende uitslag te noteren: Peter de Joode verloor van Michiel Gerritse ! Het was Peter, die tot in het middenspel het initiatief had, maar zijn dubieuze pionoffer werkte als een boemerang tegen hem. Dat buitte Michiel vakkundig uit en hij wist een onstuitbare vrij-pion te creeren.

Daarnaast speelden Henk van der Velden en Tjerk Tinga tegen elkaar. Met een grote achterstand in bedenktijd (zo'n 45 minuten) maakte Henk een blunder, waarop hij de partij opgaf.

Door de nederlaag van Peter zijn de kansen op een mooie(re) medaille voor Gerrit Boer en Jan Hendrik Leopold (beiden uitgespeeld) gestegen. Vooral voor Jan Hendrik hangt alles af van hoe Tjerk, Peter en Adri Jumelet van elkaar punten afpakken. Voor hen is er dus weer hoop.....

Op vrijdag 25 maart kan er maar 1 wedstrijd gearrangeerd worden:
Adri Jumelet - Henk van der Velden
Michiel Gerritse en Tjerk Tinga hebben weer vrij en kunnen in de Passage Cup uitkomen.

Peter dJ

CE 6 stelt promotie veilig met kleine winst

Of: Met de hakken over de sloot,
of: Zonder geluk hadden we verloren,
of: Dank aan de invallers.
We wonnen vanavond met 4,5 - 3,5 van Onesimus 2. Ruim een week geleden speelden de Osinga's vooruit op de borden 1 en 3, met als uitslag 1 - 1. Een neutraal uitgangspunt voor de wedstrijd van vanavond.
Jan Hendrik meldde zich rond half zeven af, waarna Hans van Calmthout zo vriendelijk was in te vallen op bord 4. En hij won regelmatig. Eduard Smits (2) speelde geen slechte partij, maar verloor wel. Uit de analyse achteraf begreep ik dat er remisekansen waren. Maar zoals Eduard zelf zei: "het team heeft gewonnen, en daar gaat het om".
Op bord 5 speelde ik tegen Harry Elgershuizen, en hierover kan ik het meeste vertellen. Ik kwam ongelukkig uit de opening, maar wist van lieverlee me daarvan te bevrijden, en won een pion. Wel gebruikte ik veel tijd, wat eigenlijk mijn gewoonte niet is. Het ging steeds beter met de partij, en steeds slechter met de tijd. Door mijn omslachtige manier van spelen had ik uiteindelijk nog 10 sekonden over toen ik een dame haalde. Mijn tegenstander was toen zo vriendelijk op te geven. In die tien resterende sekonden had ik hooguit nog remise kunnen halen door zijn laatste materiaal, een toren, af te ruilen. Goed, dat was dus mazzel.
Rinus van de Wetering ging aan bord 6 ten onder aan een heftige aanval op de koningsvleugel. Jammer, het was zijn eerste verlies voor de bond, in jaren!
Lennart Heijnen behield zijn 100 % score door bekwaam zijn tijdsvoordeel en zijn betere stelling uit te buiten. Jammer dat hij twee keer eerder verhinderd was.
En tot slot speelde Adri Jumelet op bord 8 als invaller een lastige partij die hij toch maar mooi op remise hield.
Aan wie hebben we de winst te danken? Aan de winstpartijen? Aan de tegenstander? Aan de invallers? Het doet er niet meer toe. Waar we vorig jaar op een bordpunt de promotie naar de tweede klasse misten, hebben we de promotie nu een ronde voor het einde veilig gesteld.
En stilletjes droom ik ervan om in de laatste ronde SO Rotterdam 5 nog te verslaan, maar dat is een ander verhaal.

donderdag 17 maart 2011

Groep 1 ( Gewijzigd )

Julian van Overdam – Arjan v/d Leij

Robin Lecomte- John van Baarle

Lendert v/d Ouden – Arjen Kouwenhoven

Ben Boog – John Leer

Jan van Overdam - Kresna Soerjadi 

Gijsbert Kamerman - Cor de Wit

 

Cor

dinsdag 15 maart 2011

Go in a flow...

Vanavond de eerste van een serie bullet (dinsdag)avonden.
Om 20:15 inschrijven voor 15 rondjes 2+0 bij de Pion Roosendaal.
start 20:30.

Route :
playchess/kamers/schaakclubs&bonden/Nederland/
de Pion Roosendaal/toernooizaal.

HvC

zondag 13 maart 2011

Geen stunt voor het tweede

Het tweede heeft het niet gered tegen de favoriet Voorschoten. Voorschoten had geen enkel risico genomen en kwam met maar liefst vijf 2100+ spelers op de proppen!
We begonnen goed met Maurice die met een typisch greek gift offer zijn tegenstander overrompelde.
Jan Lagrain volgde daarna snel met een solide remise aan bord 1, helaas verloor onze andere Belgische vriend Marc Moors daarna aan bord 3. Hulde overigens voor deze jongens dat ze in moeilijke tijden voor het tweede een helpende hand komen toesteken en zonder blikken of blozen van uit België naar Voorschoten komen rijden!

Daarna ontsnapte ik met een blauw oog tegen Roderick van Kempen, na de opening veel te simplistisch te hebben aangepakt.
Even leek er een stunt in te zitten toen Cor onverwachts won van Vincent Blom (2213). Cor toonde maar weer eens aan dat je in een ongelijk lopermiddenspel gewoon vol voor de koning moet gaan en niet zoals zijn tegenstander deed een pionnetje naar de overkant proberen te loodsen.
2-3 dus maar op de overige borden hadden we weinig hoop om nog iets te scoren. John Leer ging kopje onderin tijdnood. En Gijsbert werd langzaam aan weg gemanoeuvreerd door zijn tegenstander.
Lennard had de zware taak om een gelijk staand eindspel proberen te winnen om zodoende nog een matchpunt veilig te stellen. In een uiterste poging om de partij te winnen greep hij mis en ging Voorschoten met het punt aan de haal. (5-3)
Eindconclusie goed gestreden, maar ze waren gewoon te sterk. De laatste 2 ronden zal er nog geknokt moeten worden voor lijfsbehoud.

Lendert (TL CE2)

1e dit jaar geen problemen tegen Spijkenisse!

Het verlies van vorig jaar tegen Spijkenisse koste het kampioenschap, dus dit seizoen moest het beter! Op bord 1.Roger tegen Maurits, Roger de man in vorm(getuige zijn I.M norm)had weinig moeite met Maurits. Maurits probeerde een andere variant van het Spaans uit dan wat hij normaal speelde. Helaas voor hem heeft hij deze nog niet goed onder die knie en verloor daardoor vrij eenvoudig. Roger heeft nu 6 uit 7!!!.
Bord 2 Bruno tegen Erik ook hier weinig tegenspel, alleen was het in dit geval Bruno die geen vuist kon maken! Ergens misschien een betere voortzetting gemist en daardoor kansen op remise. Volgens mij een puike partij van Erik en niets op af te dingen! Tegen Elise Juin nog gezegd dat Bruno het positiespel beter beheerst dan ik, maar vandaag zagen wij daar niet veel van terug. Jammer!
Op bord 3 Julian staat behoorlijk goed maar na een positionele blunder moet hij vechten voor remise. Helaas geeft Fabian hem geen gelegenheid om zich terug te vechten in de wedstrijd waardoor Julian gedesillusioneerd moet opgeven.
Bord 4 Michel offert een pion in de opening en gaat voor een koningsaanval tegen Jordy. Het kost Jordy zee van tijd om de complicatie's op waarde in te schatten.
Daardoor komt Jordy in flinke tijdnood waarin hij een kans laat liggen op een mindere stelling, maar misschien te verdedigen. Hierna maakt Michel het gedegen uit.
Oef er valt mij nu een zware last van mijn schouder, want anders had Elise een andere trainer gezocht.
Bord 5 Speelde Albin tegen Bjorn. Albin had weinig tot niets na de opening. Bjorn verdedigde goed en kwam iets beter te staan, helaas voor hem koste dit veel tijd waardoor hij in tijdnood en pion weggaf. Kat in het bakkie dus voor Albin! Niet dus!
De reis van Belgie naar Spijkenisse bleek ook voor Albin te vermoeiend want hij gaf niet veel later zijn pion voordeel weg. Remise dus!
Bord 6. Marco moest zich met zwart terug vechten na een te passieve opening(doornemen Marco!)tegen Mitchell. Op een gegeven moment kwam ik bij zijn stelling en zag dat hij een Dame tegen 2 Torens had gewonnen. Hoe dat precies is gegaan weet ik niet, maar die stelling zag er rooskleurig uit! Goed om te zien dat je tegenwoordig wat meer vechtersmentaliteit hebt! Geleerd van Roger?
Marco heeft deze stelling volgens mij daarna goed tot winst gevoerd!
Bord 7. Onze Alte Maestro Valery tegen Wilmar. Had de gehele partij een wit plusje en speelde als een oude bijna meester, wachtend iets sneller spelen dan zijn tegenstander en loeren op een foutje die er inderdaad uiteindelijk kwam! Chapou!
Last but not Least Jan tegen Ruud, Ruud heeft een goede score tegen Jan en dat gebeurde als Ruud goed uit de opening kwam. Dit keer werd het een vrij gelijke opening, dus verwachte ik een punt bij Jan! Het ging niet helemaal volgens plan want er ontstond een Dame-eindspel waar Jan weliswaar beter in stond, maar zijn koning ook behoorlijk op de tocht stond. Gelukkigerwijs ruilde Ruud de Dame waarna er een verloren pionneneindspel ontstond wat Jan wel is toe vertrouwd. Jan heeft nu inmiddels ook een tpr van 2200!
Een goede overwinning waardoor de vele supporters met een goed gevoel huiswaarts konden keren. Bedankt voor het supporteren en tot de volgende keer bij de thuiswedstrijd voor het kampioenschap!

1 Maurits van der Linde 2139 - Roger Meng 2256 0 - 1
2 Erik Both 2165 - IM Bruno Laurent 2349 1 - 0
3 Fabian van Buuren 2039 - Julian van Overdam 2197 1 - 0
4 Jordy Lahaye 2114 - FM Michel de Wit 2270 0 - 1
5 Bjorn Verstraate 1921 - Albin Dal Borgo 2206 ½ - ½
6 Mitchell de Ruijsscher 2063 - Marco Kirana 2206 0 - 1
7 Wilmar Meijer 1970 - Valery Maes 2154 0 - 1
8 Ruud van der Beek 1983 - Jan van Overdam 2073 0 - 1

Vierde team moet feestje uitstellen

4-4 was genoeg, maar het is ons net niet gelukt om in eigen huis kampioen te worden. RSR Ivoren Toren 3 was net een maatje te groot, de nederlaag was ook verdiend. Die jongens van RSR waren zichtbaar opgelucht met dit resultaat, want verliezen van een vierde team van Charlois Europoort zou de definitieve bevestiging zijn dat wij echt aan de horizon uit het zicht beginnen te raken van onze vrienden uit het noorden. Die definitieve bevestiging zal nog een jaartje moeten wachten.

Ik moet zeggen: het viel niet mee afgelopen vrijdag. Waren het de spanningen? Sommige spelers lieten zich wel zeer makkelijk naar de slachtbank leiden. Kees van Oosterom deed een dame cadeau. Dat is in het dagelijkse leven vaak al geen goed idee, laat staan in ons edele schaakspel. Jesus pakte het iets voorzichtiger aan: hij gaf een stuk weg. Erik vd Berg en ook Ton Dulk volgden het voorbeeld van Jesus. Ab, de voorzichtigheid zelve, hield het bij een kwaliteit, en perste er wonder-boven-wonder nog een remise uit. Net zo verbazingwekkend was dat zelfs Erik zich nog naar remise schwindelde. Lang daarvoor had Robin en rustige remise gespeeld tegen Mark Beijen, en had ik vrij eenvoudig gewonnen van Leo de Jager. Viktor won netjes van Arend Bongers. Als je goed geteld hebt kom je uit op een 4,5-3,5 nederlaag. Dit had erger kunnen zijn, maar ook beter. Toen Erik een stuk weggaf, gaf ik Ton de instructie dat hij voor de winst moest gaan. Hij stond op dat moment iets beter. Prompt gaf Ton een stuk weg, en niet veel later maakte Erik remise... Dit is natuurlijk niet te coachen! Ik tel op: 3x een stuk weggeven, 1 dame en 1 kwaliteit. Teveel jongens en niet promotieklasse waardig!

Voordeel is dat wij de spanning wat hebben teruggebracht in deze tot op heden wat saaie poule. Echte spanning is er natuurlijk niet, maar het is altijd leuk als ze bij Krimpen en RSR even opveren en een beetje hoop krijgen. 1 april, geen grap, moeten we minimaal 4-4 spelen tegen Overschie 2. Hopelijk komen er wat supporters, al is het alleen maar om ons te begeleiden naar die belabberde speelzaal (Frank?).

Gijsbert

Derde mazzelt naar overwinning

Het derde kende een voorspoedige start in de KNSB-competitie. Optimisten droomden zelfs al van een kampioenschap. Na de nederlaag in de vorige ronde tegen ZSC Saende was het echter vooral zaak om nog een paar puntjes te halen om te voorkomen dat het degradatiespook langs zou komen.
Tegen hekkesluiter HTV Schaakcombinatie zou dat mogelijk moeten zijn. Maar ook dit keer ging het weer uiterst moeizaam.
Het vinden van het clublokaal ging al niet makkelijk. Dit had een voorteken kunnen zijn. Het overigens mooie clubgebouw ligt aan de Kerketuinen (ik kijk nu al uit naar de gezamenlijke laatste ronde!). In de competitiegids staat dat je de auto kan parkeren aan de achterkant aan de Zilverstraat, zoals bijvoorbeeld Matthieu deed. Het is vervolgens nog 500 meter lopen. Je kan ook gewoon voor het gebouw parkeren, zoals Ab deed. Ab wist kennelijk niet dat hij goed was, want ik zag hem vervolgens weer instappen en wegrijden. Even later kwam hij gelukkig terug.
De start van de wedstrijd was niet best. Weliswaar scoorde invaller Filip een solide remise tegen Melchior Vesters, maar Ben verloor van Sander Pauw en ook invaller Ab ging ten onder (mede door tijdnood) tegen Maarten Stolte. Matthieu en invaller Robin brachten weer een gelijke stand op het bord door overwinningen op Mike Hoogland en Ton Bodaan. Een prima debuut van Robin! (De oude maestro Jaap en jeugdtalent Robin zorgden gisteren voor een grote leeftijdsrange in het team).
Dit betekende 2½-2½ maar de stellingen op de resterende borden gaven weinig hoop. Jaap stond een kwaliteit achter, Kresna had een rommelige stelling maar wisselende kansen en Arjen had verzuimd in de aanval de beslissende tik uit te delen aan Stijn Gieben door de zetten om te draaien. Het eindspel stond nog wel beter maar of het genoeg was?
Maar toen kwam onze dinnerdate Lendert van den Ouden de zaal binnen. Wat er daarna gebeurde... . Hans Segers, de tegenstander van Jaap gaf zijn toren weg en Tjomme Klop liet Kresna een onderstelijncombinatie toe, waarna hij een dame kon halen. Arjen had al eerder in remise moeten berusten. Een wel heel gelukkige ontknoping. Door deze 5-3 overwinning is het derde veilig.
Na afloop gingen we met zijn vijven naar Jaap in Hilligersberg om deze dag op gepaste wijze te beëindigen.

zaterdag 12 maart 2011

Doorgaan met nagelbijten

Gisteravond kwamen de spelers van "Top 5" van Groep 3 nog dichter bij elkaar.....

Henk van der Velden offerde in de late opening een stuk om 2 pionnen voor zich te winnen, maar dat was dubieus. Peter de Joode maakte er dankbaar gebruik van door in open ruimte de koning en dame aan te vallen. Na nog een stuk verloren te hebben gaf Henk op.

Adri Jumelet was heer en meester in zijn partij tegen Rinus van de Wetering. Met zwart wist hij een pion te winnen en hij voerde daarna druk op groepjes witte pionnen op. Na laatste stukkenruil gaf Rinus het op. Rinus heeft zijn jaar niet: vorig jaar wist hij een stevige vuist in Groep 3 te maken, maar nu....

Daarmee kruipen Adri en Peter steviger in de kop van Groep 3. Met andere woorden, Gerrit Boer en (vooral) Jan Hendrik Leopold, beiden uitgespeeld, zijn vast nog steeds aan het nagelbijten.....

Het ziet er nu naar uit, dat op vrijdag 18 maart 1 partij gespeeld zal worden:
Henk van der Velden - Tjerk Tinga

Peter dJ

vrijdag 11 maart 2011

KAMPIOENEN!!!

Met drie matchpunten voorsprong de voorlaatste ronde in…, de champagne met een gerust hart koud gezet. De aanbieding van Gall & Gall deed vermoeden dat het wel goed zat. Naast de champagne een fles Iers goud voor thuis als mentale voorbereiding op de feestavond. De teamvoorbereiding ging niet veel verder dan het publiceren van een willekeurige gedetailleerde uitslag uit de eerste ronde.

do 23 sep Onesimus 1 1780 - HZP Schiedam 2 1714 4 - 4

1. Henk Henderson 1765 - Arjan Schouteren 1808 ½ - ½
2. Anton Moolenaar 1907 - Freerk Gerkema 1792 1 - 0
3. Harm de Oude 1830 - Ronald Lemmen 1767 1 - 0
4. Clement van Eijsden 1727 - Andries Schukking 1633 1 - 0
5. Martin Rensen 1794 - Yannick Juijn 1673 ½ - ½
6. Ruud Neumeijer 1770 - Arthur Barendregt 1688 0 - 1
7. Marcel v/d Linden 1758 - Elise Juijn 1606 0 - 1
8. Marcel Tillemans 1689 - Eric Emor 1749 0 - 1

Iedereen goed gemutst en klaar voor het schaakfeest achter de borden. Gek genoeg liepen er wat mensen met tegenstrijdige belangen rond: Wedstrijdleider Michel de Wit bleek ook de persoonlijke trainer van tegenstander Elise Juin. Hij liet geen voorkeur blijken, terwijl hij toch al een tijdje lid is bij Charlois Europoort. Hoffotograaf Marcel Dirks bleek warme contacten in Schiedam te hebben, maar hij ging niet verder dan vriendelijk knikken. Zoals het hoort.

Aan de opstelling te zien was Schiedam zeker bereid mee te werken aan ons kampioenschap. Ze bleken enkele “kanonnen” om verschillende redenen thuis te hebben gelaten. De voorbereidingssessies op de speelstijl van Jan Brand bleken achteraf niet nodig. Geruchten gaan dat Jan Brand het heilige vuur dit seizoen een beetje kwijt is. Ook de op ELO sterke invaller op het laatste bord was er niet.

Het is altijd even opletten tegen welk team van HZP je speelt. Een trapje hoger is de kans groot dat je tegen allerlei “Van Loenens” komt te spelen. Op ons niveau, en een trede lager zit je al snel tegenover een “Juijn”. Het viel mee deze keer: slechts drie “Juijnen” hadden een basisplek veroverd.

Alle supporters zagen het direct: Charlois Europoort 5 liet niets aan het toeval over. Na de overwinning van precies een maand geleden, zaten hier mannen die het karwei gingen afmaken.

"Wat er ook gebeurt, ik ga voor de winst!"
De Joode, Peter (1706) - Schouteren, Arjan (1808)
Vrij eenvoudig heeft wit vanuit de opening een kleine ontwikkelingsvoorsprong genomen. De open c-lijn is in bezit genomen na torenruil. Het zwarte nadeel wordt na de loperzet goed uitgebuit. 19...Le7 20.Tc8+ Ld8 21.Lxg7 Tg8 22.Lc3 Kd7 23.Ta8 Tf8 24.La5 Te8 25.Lxd8 Txd8 26.Ta7+ Kc8 27.Txh7 en die extra pionnen brachten later de partijwinst.

Piet was na zijn publicatie van vorige maand, “de te kloppen man” geworden. Yannick trakteerde Piet op een soortgelijk valletje als dat tussen Piet Verheij en Harm den Oude. Met de zwarte paardzet naar d4 kwam wit in de problemen. Het koste een pion. Piet kreeg een moeilijke avond. Zijn ervaring bracht hem gelukkigerwijs de remise.
"Dan maar TPR opkrikken tegen IJsselmonde!"
Aan het achtste bord had Peter Overduin het goed voor elkaar met wit. Alleen de tijd speelde hem wat parten. Na het Schiedamse remiseaanbod speelde Peter wel verder, maar hij kon de winst tegen Michelle niet vinden. Volgens een oudere heer in de zaal had Peter puur hoffelijk gehandeld… “Zoals het ten opzichte van een dame betaamt.” We hebben hierover bij Peter geen navraag kunnen doen.

"Al die nieuwlichterij!? Gewoon een klassieke compositie, dat noem ik schoonheid."
De partij aan bord 4 kreeg de hele avond meer dan gemiddelde aandacht. Ook nadat het pleit beslecht was raakten velen niet uitgekeken. Menno was wijselijk een stuk korter van stof. Nuchter stelde hij: “John, heb jij enig idee waar ze nou zo lang mee bezig zijn? Over mijn partij valt niet zo veel te melden… Na een niet al te geslaagde opening kreeg ik toch voordeel door een aantal minder nauwkeurige zetten van Elise. Dat voordeel wist ik snel uit te bouwen tot een beslissend voordeel (2 verbonden vrijpionnen). Toen Elise op het laatst ook nog een paard ging verliezen, gaf ze op.”

"Teamleider, maak je nou niet zo druk..."
Met diezelfde nuchterheid was Marcel richting het eindspel gegaan:

Gerkema, Freerk (1766) - den Bleker, Marcel (1919)

43.f5? gxf5+ 44.gxf5 exf5+ 45.Kxf5 Pe7+ 46.Ke4 Ke6 47.La5? Pg6 48.h5 Pxe5 49.Lc3 f6 50.Ld2 Pc6 51.Lf4 Pb4 52.Ld6 Pd5 53.Lf8 f5+ 54.Kd4 Pf6 55.h6 gxh6 56.Lxh6 Pg8 57.Lf4 Pe7 58.Ld6 Pc6+ 59.Kc4 Pe5+ 60.Kd4 Pc6+ 61.Kc4 Kf6 62.Lf4 Pe7 63.Kd4 Ke6 64.Ld6 Pd5 65.Kd3 f4 66.Ke4 Pc3+ 67.Kxf4 Kd5 68.a5 Pe4 69.Lc7 Pxc5 70.Ke3 Kc6 71.Kd4 Pe6+ 0–1

De 4 op het scorebord! Als in een Pavlov-reactie bood ik als teamleider remise aan. “Zo hoort dat nu eenmaal in een kampioenswedstrijd.” Met een pion voor in een paardeindspel, en ook een krap minuutje extra (4.14 vs. 3.23) deed dat wel een beetje pijn, maar ja… alles voor de goede zaak!


Schukking,Andries (1651) - van de Laar,John (1851)

24...Txd7 25.Txd7 Td8 26.Txb7 Pa5 27.Txb6 axb6 28.f5 gxf5 29.Pxf5+ Kf8 30.Pd6 f6 31.Pf4
31...Txd6 32.exd6 Pc4 33.Pe6+ Ke8 34.Pd4 Kd7 35.Pf5 Pxd6 36.Pg7 Pb5 37.c4 Pa3 38.Ph5 Ke7 39.c5 b5 en zo voort…
Andries Schukking dacht anderhalve minuut na over het remiseaanbod, hoorde dat Henk Kootkar van Charlois Europoort de match had beslist, en nam de remise aan.

Henk Kootkar matchwinnaar in de editie 2010-2011. Het kan verkeren!
Alsof de duvel er mee speelde zat Henk tegenover Dick Vons. Vorig jaar hield deze Schiedammer Henk van de perfecte score af door in de laatste minuten van het seizoen de remise binnen te slepen. Duidelijk dat Henk nog een appeltje te schillen had. Met knap spel verkreeg zwart een lekkere stelling.
Vons,Dick (1556) - Kootkar,Henk (1691)
Meer zetten kwamen er niet, want Dick ging hier door zijn vlag. Het eerste kampioenschap van het jaar binnen!!!

De felicitaties stroomden binnen, maar de wedstrijd was nog niet afgelopen. Arthur Barendregt en Herman van Malde waren in een stevig tijdnoodduel terecht gekomen. Ook Herman (oud-teamleider) had netjes remise aangeboden bij het vierde punt, maar Arthur ging voor alles of niets.

Barendregt,Arthur (1688) - van Malde,Herman (1805)
10.Dc2
Met als doel gewoon ontwikkelen en later g6 onder vuur te nemen. Het lokt wel de volgende zet uit.
10...Tc8
Een zet die je graag wilt spelen zeker als Pb4 in de stelling komt te zitten.
11.a3
Die vlieger gaat natuurlijk niet meer op. Ik nam de tijd om iets anders te verzinnen. Arthur was duidelijk niet van plan te forceren. Ik moest dus geduldig zijn. Ik dacht: dan maar met b5 en later Pa5 en Pc4 dus eerst maar...
11...a6 en rekende op Te1 of h3.
12.Pe5?
En toch geeft Arthur een kans over de c-lijn met toren en paard en dus een pion. Het valt te begrijpen dat hij deze zet gewoon speelt. (Pb4 dreigt niet meer, het paard van c6 is geneutraliseerd, nu ben ik aan de beurt)
12...Pxd4 
"2011 wordt mijn jaar!"
Waarna ik dacht: dit moet toch te doen zijn! Omstanders hoorde ik mompelen: “kat in ’t bakkie!” Echter, ik stak veel te veel tijd in een vervolg en kwam niet tot een duidelijke winstvoortzetting. Ergens hadden later de centrumpionnen naar voren gemoeten. Arthur verdedigde zich goed.

Als mogelijk vervolg… 13.Db2 Pe2+ 14.Lxe2 Lxe2 15.Tfe1 Ph5 16.g3 Pxf4 17.gxf4 Lh5

Uiteindelijk won ik toch nog na een tijdnoodduel met een zeer onverwacht mat.
Resultaat: het laatste punt van de avond; Kampioen, Kurk kan van de fles, En totaal een halfje meer dan Van de Laar (-:

KAMPIOENEN!!!

Uiteraard is er veel belangstelling voor dit kampioenenteam. Bewust heeft de teamleider gekozen voor een korte radiostilte, maar vanaf nu zijn de teamspelers bereid interviews af te geven. De verslaggevers van de RSB-website en de heren van het Schaakmagazine staan waarschijnlijk te popelen voor een diepgravende reportage over de mannen die nu voor het derde achtereenvolgende jaar kampioen zijn geworden. U bent allen van harte welkom. Wel moet ik clubscouts melden dat de contracten van de heren zijn vastgelegd tot mei 2012. Logisch dat we deze kanjers niet voor een habbekrats kunnen laten vertrekken.

Toch weer kampioen, wat voelt dat toch heerlijk. Natuurlijk zijn er belangrijkere zaken zoals Egypte, Lybië, ritueel slachten en de OV Twitterfiets, maar toch blijft het altijd een lekker gevoel. Als een kind zo blij!
Volgende afspraak: vrijdag 25 maart uit bij IJsselmonde. Als kampioenen de Whiskey bewaken, het is toch wat!

Met de energie van DJ Paul gaan we die laatste pot in…

You can make the sun turn purple
You can make the sea turn turtle
But you know you could never make me love you more
You can turn wine into whiskey
To set us into laughter
But you know you could never make me love you more…

Charlois/Europoort 6 - Onesimus 2

Volgende week vrijdag is deze voor het zesde belangrijke wedstrijd.
donderdag 10 maart zijn er al 2 partijen vooruit gespeeld.

Angelique heeft gewonnen
Helaas heb ik zelf verloren
waardoor de tussenstand 1 - 1 is.

dus de rest van de teamleden zullen voor de punten moeten zorgen.

woensdag 9 maart 2011

Groep 1 de avond voor een KNSB ronde

John van Baarle – Hans UItenbroek

Cor

p.s .7 e heeft gewonnen met 4,5 – 3,5

Groep 3

Er is geen nieuwe afmelding binnengekomen. Met andere woorden: de voorlopige indeling is definitief geworden. Dus:

Rinus van de Wetering - Adri Jumelet
Peter de Joode - Henk van der Velden

Andere spelers, die wel opdagen, kunnen een partij voor de Passage Cup spelen.

Groetjes

Peter dJ

maandag 7 maart 2011

KNSB Ratinglijst en RSB “statistieken per speler” oud of nieuw?

Elk kwartaal op eerste van de maand publiceert de KNSB de ratinglijst om haar leden inzicht te geven in hoe het met zijn of haar schaakprogressie is gesteld over de afgelopen periode(n). Er zijn meerdere ratinglijsten die de KNSBpubliceert: jeugd en nationale top welke laatste in dit artikel hier buiten valt omdat hiervoor een aparte ratingverwerkingsprocedure geldt. Dat de ratinglijst zeer populair is bewijst het feit dat er allerlei  sluipwegen worden gebruikt om de ratinglijst eerder te doen verschijnen dan de officiële publicatiedatum. Vol spanning wordt dan gekeken wat zijn of haar ELO rating is en daaruit hun eigen conclusies trekken. Als de KNSB haar ratinglijst publiceert dan zou je strikt genomen mogen verwachten dat alles tot een dag voor publicatie is verwerkt. Dat is uiteraard niet zo mede ook wat ik in het vorenstaande heb gezegd.

Maar in alle redelijkheid zou je wel mogen verwachten dat alles t/m 31 dec. 2010 is verwerkt in de nieuwe ratinglijst van 1 febr. maar helaas ook dat blijkt niet het geval te zijn. De laatste verwerkingsdatum was 26-12-10 (Schaakfestival Compact A,B,C en D.) De NBSB PJK A,B en C. verwerkingsdatum: 27-12-10 behoort niet in die lijst voor te komen want het is reeds vermeld in de jeugdratinglijst en zo zijn er meer van die oneffenheden.Voor het merendeel ligt de verwerkingsdata tussen augustus en november 2010! Eigenlijk behoren de gegevens van aug., sep. en okt.2010 in de 1 nov. 2010 lijst te zijn verwerkt. Dat detail zullen we gemakshalve maar niet verder bespreken.Voor de RSB klassen lag de laatste verwerkingsdatum op 11-10-10. Voor de KNSB klassen lag de laatste verwerkingsdatum op: 20-11-2010. Opgemerkt dient te worden dat (jeugd)toernooien en regionale jeugdcompetities recenter zijn verwerkt tot 22-01-2011 (NOSBO)

Samengevat kan worden gezegd dat:

  1. De ratings niet zijn verwerkt naar de laatst mogelijke verwerkingsdatum voor publicatiedatum van zowel KNSB klassen als Regionale Bondsklassen op de laatste speeldag van dec.2010 of jan.2011.

  2. De ratingverwerkingsdata tussen de Regionale Bondsklassen verschillend zijn en ook achterlopen.

  3. De jeugd ratinglijsten zuiverder zijn dan de kwartaal ratinglijsten.

Het is min of meer wel duidelijk dat de KNSB ratinglijst van 1 feb. jl. flink wat scheuren vertoont in de weergave van de nieuwe ratings in vergelijking met de huidige ratingstatus van spelers voorop gesteld dat er daarna verder wordt geschaakt in toernooien voor KNSB ratingverwerking en KNSB/Regionale Bonds-wedstrijden. Het feit alleen al dat er een verwerkingsdatum wordt genoemd van 22-01-2011 betekent dat je je afvraagt waarom niet alles voor die datum is verwerkt in de ratinglijst van 1 febr. of minstens t/m 31 dec.2010. Nu zou je kunnen zeggen dat de 1 aug.ratinglijst de belangrijkste is waarin de inhaalslag grotendeels is verwerkt aangezien die lijst als basis wordt gebruikt voor de teamindeling en de huishoudelijke competitie (denk bv aan nieuwe leden). Dat dan de overige ratinglijsten meer afwijkingen vertonen dan de 1 aug.lijst, hoe groot die afwijkingen dan wel zijn vereist een apart onderzoek, zou dan eigenkijk niets uit moeten maken maar niets is minder waar:

  1. In principe behoort info recent te zijn des temeer als die info zeer populair en gewaardeerd wordt.

  2. Waarom onzuivere kwartaal ratinglijsten publiceren als de 1 aug.lijst de belangrijkste en veel minder afwijkt? (KNSB en Regionale Bondsklassen zijn dan reeds verwerkt.)

  3. Het niet goed kunnen bepalen wat zijn/haar ratingprogressie is in hetzelfde jaar.

  4. Teamanalyse van tegenpartij is onzuiver van aard.

  5. Beoordelingscriteria onzuiver a.d.h.v. kwartaallijst m.b.t. o.a. inschrijvingen in toernooien m.b.t. de ratinggrenzen die gehanteerd worden

Dat allemaal kan worden vermeden als de KNSB er goed aan doet om de ratingverwerkingprocedures  eens onder de loep te nemen om te bekijken of die beter gestroomlijnd kunnen worden naar de actuele  stand van zaken of ernaar moet streven om die zo dicht mogelijk te benaderen naar publicatiedatum. Voor wat betreft de RSB “statistieken per speler”. Eerlijk gezegd is die info stok en stokoud en niet bruikbaar aangezien de 1 aug.2010 ratinglijst als basis gebruikt wordt en geen gelijke tred houdt met de KNSB ratinglijst dan is de kwalificatie “oud” nog niet goed genoeg. Tenzij dat daarin overige info die geen relatie hebben met ratings van spelers wordt opgezocht.

In de schaakwereld zijn ratings nu eenmaal een maatstaf waar naar gekeken wordt en erop wordt beoordeeld. Het zijn als het ware de EQ en IQ van een speler tesamen die hem/haar karakteriseren. Leden willen nu eenmaal hun ratings zo zuiver mogelijk weerspiegeld zien aan hun prestaties.

Adri Jumelet

C/E werpt reddingsboei!

Afgelopen zaterdag vonden op het Erasmiaans Gymnasium de schoolschaakkampioenschappen van de RSB plaats. Een sfeervol toernooi en voor verslagen en foto’s verwijs ik graag naar de site: www.schoolschaakkoepelerasmus.nl .

Charlois Europoort was op diverse manieren op het toernooi aanwezig. Allereerst als sponsor en natuurlijk ook met een aantal jeugdspelers.

Heel bijzonder was en zeker vermeldingswaard is dat ook een flink aantal seniorleden aanwezig was om als wedstrijdleider of tafelleider een onervaren toernooiregisseur de helpende hand toe te steken. In tijden van nood leert men zijn vrienden kennen. Heel veel dank hiervoor.



Frank Thoma

zondag 6 maart 2011

Cappelle la Grande 2011

Op zaterdag 26 februari vertrok een delegatie van Charlois Europoort naar Cappelle la Grande in Noord-Frankrijk bestaande uit Roger, Jan, Hao(Roger`s vader) en ondergetekende.
Eens per jaar verandert dit dorp, waarin een ruime 8000 inwoners leven, in een heus schaakparadijs. Deelnemers uit meer dan 50 verschillende naties komen bijeen om in 9 ronden de degens op het schaakbord te kruisen. Er werd gespeeld in 1 grote groep, waarin de sterkte varieerde van 1300-niveau tot 2700-niveau. Na een reis van 3 uur met de auto schreven we ons in bij de mooie locatie en vervolgens checkten we in bij ons hotel. Na wat expeditietochten in de omgeving kwamen we tot de ontdekking dat de spannendste plek het winkelcentrum was. Daar gingen we dan ook heen om te lunchen in een soort buffet-restaurant. Onze lage verwachtingen waren geheel onterecht. Heerlijk eten was ons deel. Geen AC-praktijken zoals je die in Nederland tegenkomt, maar lekker en goedkoop voedsel. Nadat we verzadigd waren gingen we op weg om de eerste ronde te spelen. Alledrie werden we naar beneden ingedeeld en troffen we een speler van rond de 1900. Drie gemakkelijke overwinningen waren de oogst van deze eerste ronde. Na een goede nachtrust stonden we de ochtend daarna op voor het ontbijt, wat wel erg simpel was maar goed in kwaliteit. Daarna was het tijd voor even voorbereiden en natuurlijk werd er ook gesport zoals u beneden op de foto`s kunt zien. Die middag werd om 2 uur de volgende partij gespeeld. Roger trof een Portugese FM met een rating van 2367, ik een portugese IM met een rating van rond de 2350 en Jan een speler van rond de 2300. Roger veegde zijn tegenstander van de mat en de eerste scalp was binnen. Jan verloor regelmatig. Ik had de misplaatste arrogantie om met zwart de volgende opening te spelen: 1.d4-Pf6-2Pf3-h6-3.c4-g5 en uiteindelijk werd de zwakke koningsstelling mij noodlottig. Op maandag waren er twee partijen. In de derde ronde won ik heel snel van een 1919-speler en Jan heel snel van een 1766. Roger moest het opnemen tegen GM Aleksandr Shneider(2518). Na een lange partij moest hij uiteindelijk het onderspit delven. De vierde ronde verloor Jan van een WGM met een rating van 2295. Roger won van GM Nikcevic(2430) en ik van IM Marholev(2401). In ronde 5 troffen Roger en ik allebei een GM van iets boven de 2500 en Jan trof GM Julian Radulski(2590). Roger en ik verloren allebei regelmatig(al hadden we wel kansen op meer) maar Jan zorgde voor een daverende verrassing door Radulski op een remise te houden, terwijl later bleek dat hij had kunnen winnen. In ronde 6 speelden Roger en ik allebei remise tegen een IM van rond de 2375, terwijl Jan won van een 1649. De ronde daarna (ronde 7) was er weer een van verrassingen. Ik won van IM Twan Burg(2427) en Roger won van IM Haub(2487). Jan verloor helaas van een FM met 2377. Er moesten nog 2 ronden gespeeld worden en de kansen op een norm werden berekend. Roger had een hogere gemiddelde tegenstand dan ik, dus 2 remises waren waarschijnlijk voldoende. Ik moest waarschijnlijk nog 1.5/2 halen voor een norm. Roger zette een goede stap door in ronde 8 remise te spelen tegen een FM met een rating van 2408. Ik was heel dicht bij een remise tegen GM Pogorelov(2427) maar tijdnood werd mij noodlottig. Jan won van een 1647. In de laatste ronde verloor Jan van FM van Assendelft(2347) en ik verloor in het eindspel van IM Sedina(2337). Roger zette de kroon op zijn werk door te winnen van IM Milchev(2358). Hij heeft de IM-norm ruim gehaald.

Uiteindelijk was het een heel leuk toernooi en de resultaten vielen ook niet tegen: Roger natuurlijk een IM-norm, ik een aantal scalpen en een tpr van rond de 2300 en Jan had als hoogtepunt een remise tegen een hele sterke GM.
Tot slot wil ik natuurlijk nog Roger`s vader Hao bedanken voor alle begeleiding en de moeite. Hieronder vind u nog een aantal impressies van deze vakantie. Foto`s gemaakt door Hao.

Julian

Bij de speelzaal

Tijdens de prijsuitreiking

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Natuurlijk werd het culturele aspect niet vergeten

Het eten was ook prima

Roger`s IM norm


zaterdag 5 maart 2011

Cappelle la Grande: Roger scoort IM-norm!

Precies een week geleden vertrokken wij met een delegatie bestaande uit 4 personen(Roger, Rogers`s vader, Jan en ik) naar Frankrijk om deel te nemen aan het open toernooi van Cappelle la Grande. Dit is zeer goed verlopen en de resultaten waren ook niet misselijk: Jan hield GM Radulski(2590) op remise, en ik won van een aantal IM`s. Maar het hoogtepunt was natuurlijk wel Roger`s eerste IM-norm! Hij verschalkte de ene na de andere titelhouder en scoorde maarliefst 6/9 tegen een gemiddelde tegenstand van boven de 2400. Een uitgebreid verslag van onze belevenissen met foto`s volgt snel!

Julian

Vijfde team kampioen!

Dankzij een 6,5-1,5 overwinning op HZP Schiedam 2 is het vijfde gisteren met overmacht kampioen geworden van de tweede klasse A. Het verslag van captain John van de Laar volgt ongetwijfeld spoedig. Hier alvast de kampioensfoto. Op de foto ontbreken Peter Overduin die al naar huis was en vaste speler Gertjan Pellikaan die deze ronde verhinderd was. Proficiat aan allen!
Bekijk ook de andere foto's van Marcel Dirks.

Groep 3

Omdat CE-5 mijn inzet en aandacht had, is het gebeuren van Groep 3 in die avond wat op de achtergrond gebleven.

Meestal verloor Henk van der Velden op tijd, maar dit keer wist Jan Hendrik Leopold hem voortijdig doen te capituleren. Daarmee scoort hij 2 kostbare punten en dat brengt hem op de 2e plaats in de tussenstand. Echter hij is nu wel uitgespeeld en kan nu alleen maar toezien, hoe de andere spelers zijn plek proberen in te nemen. In het ergste geval zal hij zelfs uit Top-3 vallen.

Weer wist Michiel Gerritse van Rinus van de Wetering te winnen. Nu rest Michiel 2 partijen, en niet tegen de minsten: Adri Jumelet en Peter de Joode....

De voorlopige indeling van Groep 3 op 11 maart is als volgt:
Rinus van de Wetering - Adri Jumelet
Peter de Joode - Henk van der Velden

Peter dJ

donderdag 3 maart 2011

Via de passagecup naar groep 1?

Even tussen de bedrijven door voor de thuisblijvers de eindstand van vorige week.

Eindstand na 7 ronden Fischer Random CE 2011:

1. Michel de Wit (2270) 7
2. Arjen Kouwenhoven (1990) 5
3. Arjan van der Leij (2077) 5
4. Hans Uitenbroek (1994) 4½
5. Ben Boog (2084) 4½
6. Theo Zoetemeijer (1699) 4
7. Angelique Osinga (1600) 4
8. Lennard den Boer (2019) 4
9. Lendert van den Ouden (2057) 4
10. Filip Borst (1998) 4
11. Kresna Soerjadi (1993) 3½
12. Eduard Smits (1530) 3
13. John Leer (2082) 3
14. Martin in 't Hout (1113) 3
15. Zhi Yang Fan (1261) 3
16. Lennart Heijnen (1580) 2½
17. Herman van Malde (1803) 2½
18. Gerrit Boer (1644) 2
19. Marjolein Osinga (1483) 2
20. Fritz Dueller (1369) 2

Volgende week heb ik de TPR's voor de liefhebbers. (En papier is inderdaad met 1 p)
Het was leuk, het was mooi, maar we moeten verder.













De resterende indeling van groep 2 heeft met het terugtrekken van Filip enige wijzigingen ondergaan.

Vrijdag 4 maart:Eduard Smits - Hans van Calmthout

De partij tussen Kees van Oosterom en Angelique Osinga wordt in onderling overleg verplaatst. Een KNSB-zaterdag, of 13 mei?

Vrijdag 11 maart:
John van de Laar - Theo Zoetemeijer
Angelique Osinga - Hans van Calmthout
Sophia Thoma is door het vertrek van Filip klaar met haar competitie. Kan zij nu al haar zinnen zetten op de passagecup!?

Vrijdag 18 maart:
Hans van Calmthout - Jesus Canedo
Herman van Malde - Lennard den Boer

Vrijdag 25 maart:

Vrijdag 1 april:
Hans van Calmthout - John van de Laar (let op gewijzigd)

Vrijdag 8 april:
Angelique Osinga - Jesus Canedo


Vrijdag 15 april:
Friday Night with KingLoek
goede vrijdag 22 april gesloten

Vrijdag 29 april:
Hans van Calmthout - Lennard den Boer


Vrijdag 6 mei:
Vrijdag 13 mei:

(ohne Gewähr)

Nu wordt het voor veel spelers aantrekkelijk om voor de passagecup te spelen. Helaas is er na de ALV niets meer gedaan met de knelpunten van de opzet.
Nu ben ik zo vrij geweest om een en ander aan te passen. Volgens mij is hiermee voldoende rekening gehouden met de opmerkingen van Hans Uitenbroek. Helaas heb ik het niet kunnen testen op de uitslagen van vorig jaar, want die uitslagen heb ik na navraag niet meer terug kunnen vinden.

Het was leuk, het was mooi, maar we moeten verder. Om nu nog wat "Schwung" te krijgen in de strijd om de passagecup, staat hieronder de tussenstand tot 11 februari. Van de week daarna heb ik geen uitslagen.
De nieuwe opzet staat zo spoedig mogelijk onder het kopje "passagecup".
Volgens mijn gegevens hebben, Martin en Stoffer 1 keer reserve gestaan. Piet Verheij 2 keer reserve. En Sophia 3 keer. Daarom hebben zij extra punten voor de byes gekregen.


Tussenstand Passagecup:
1. Sophia Thoma 31
2. Piet Verheij 21
3. Tjerk Tinga 15
4. Sascha Ottenhof 12
5. Eduard Smits 11
6. Marjolein Osinga 8
7. Ruud Kok 7
8. Theo Zoetemeijer 7
9. Martin in’t Hout 7
10. John van de Laar 7
11. Stoffer Sprang 6
12. Arjen Kouwenhoven 5
13. Kees van Oosterom 4
14. Coen van Baren 2
15. Lennard den Boer 1
16. Herman van Malde
17. Duncan Peltenburg 1
18. Jaap Staal 1
19. Hans Uitenbroek 1

Zo! Nu gaat het tenminste weer eens ergens om.

(Vrijdag 4 maart CE5-HZP2)

Groep 3

Het programma van morgenavond is als volgt:

Rinus van de Wetering - Michiel Gerritse
Jan Hendrik Leopold - Henk van der Velden (de score telt dubbel)

Peter dJ

woensdag 2 maart 2011

4 maart groep 1

Arjan van der Leij - John Leer

John van Baarle - Lendert v/d Ouden

Hans Uitenbroek - Arjen Kouwenhoven

Robin Lecomte - Gijsbert Kamerman

Ben Boog - Sascha Ottenhof

Cor de Wit - Kresna Soerjadi

Cor