zondag 30 maart 2014

Vierde team heeft het geflikt!

Je hebt het al gelezen en gezien: het vierde team heeft dankzij een indrukwekkende eindsprint in de laatste 2 rondes promotie afgedwongen naar de promotieklasse!
In de laatste ronde moesten we aantreden tegen Rotterdam 3: een team dat inmiddels veilig was. Nu wisten de spelers van Rotterdam dat nog niet allemaal, dus hebben we ze er nog maar even op gewezen.. Jammer was wel dat Rotterdam maar met 6 man kwam opdraven waardoor er niet echt sprake kon zijn van een spannende wedstrijd. Er moest echter wel degelijk serieus gestreden worden: alleen een overwinning met 5,5 punt of meer zou ons het kampioenschap brengen. Tjerk en ikzelf kregen een reglementair punt: dat kwam niet heel beroerd uit. Tjerk moest de dag daarna KNSB spelen, en zelf kon ik mij volledig richten op mijn rol als teamleider. Tot onze verbazing kreeg Ab Kamman om 20:15 al remise aangeboden van zijn tegenstander Versteeg. Versteeg is een gevaarlijke speler, en Ab speelde met zwart op 1. Toch maar aangenomen zodat Versteeg nog naar een feestje kon.

Daarna duurde het vrij lang voordat er positieve ontwikkelingen waren. Maar gelukkig kwamen die er wel: Kees van Oosterom speelde een uitstekende partij op bord 7, met zijn geliefde Hollands. Zo maakte Kees zijn seizoen in 1 klap goed: een verdiende en mooie overwinning (partij op de site Kees?). Bij een stand van 3,5-0,5 kreeg Ton Dulk remise aangeboden. We besloten verstandig te zijn en eventjes een kwartiertje te wachten met het nemen van een beslissing. Toen daarna Viktor vrij snel won aan bord 8 en Sascha een prettige stelling had, besloten we Sascha ook remise te laten aanbieden. Dat werd geaccepteerd, en direct daarna accepteerde Ton ook de remise: hiermee was het kampioenschap een feit en Ton de man die opnieuw de beslissing bracht. Wat een timing heeft deze man!
Blijft over onze super-invaller Peter Kemner. Speciaal vrij genomen waardoor veel mensen nu te laat hun post ontvangen. Peter speelde een, laten we het zo zeggen, nogal wisselvallige partij. Je ziet dat het ritme nog een beetje ontbreekt bij Peter, maar bij vlagen liet hij toch ook zijn uitzonderlijke klasse en talent zien: remise was hier uiteindelijk wel het terechte resultaat.

Een verdiende 6-2 overwinning dus en een terechte kampioen! De echte wedstrijd was natuurlijk al gespeeld tegen Oostflakkee, voor wie de druiven zuur zijn. We hopen dat we volgend jaar in de promotieklasse mee kunnen doen om de bovenste plekken. Met wat versterking van 1900-spelers uit het vijfde moet dat zeker lukken!
Dank aan mijn teamgenoten voor hun bijdrage aan dit succes, en ook de invallers natuurlijk. We waren ook blij met een aantal trouwe supporters, zoals Lendert bij de uitwedstrijd tegen Oostflakkee, en John Leer afgelopen vrijdag als actieve supporter en assistent wedstrijdleider. Ook de wedstrijdleiders waren van goede kwaliteit.
Maar 1 man moeten wij natuurlijk niet vergeten: Herman van Malde: de stille architect van het huidige Charlois Europoort! Hij kan weer 2 promoties (ook het 7e is gepromoveerd) en een kampioenschap (viertallen) bijschrijven op zijn zeer indrukwekkende erelijst. En de koek is waarschijnlijk nog niet op dit seizoen. Het is zeer begrijpelijk dat hij niet meer bij iedere promotie in eigen persoon aanwezig kan zijn, en zich nu door andere bestuursleden laat vertegenwoordigen. Wie durft het aan om eens een lijstje van promoties te maken die onder het bewind van Herman gerealiseerd zijn? Dat past niet op een a4-tje! Zijn positie staat al jaren niet ter discussie. Ik stel voor om de bondsbeker voortaan de Van Malde
Bokaal te noemen. Laten we daar op de komende ALV over stemmen.

Gijsbert Kamerman

1 opmerking:

Ton zei

Kwartiertje? Zeg maar ruim een half uur! Een heel lang half uur... Ik was blij dat ik de remise mocht aannemen, want ondertussen had ik nog maar 13 minuten over, tegen mijn tegenstander 50 minuten. En ik heb toch al de neiging om in tijdnood te komen... Hulde aan het 7-tal(!) plus invallers!