woensdag 1 oktober 2014

Mooie seizoensstart CE 3

Zaterdag jl. trad CE 3 aan tegen Voorschoten 2; een team dat verleden jaar met een mix van ervaren sterke spelers en onbevangen jeugd verrassend sterk voor de dag kwam. Toen kwamen we tegen het eind van het seizoen niet verder dan een terechte 4-4, maar beide teams hebben enkele personeelswisselingen ondergaan (Voorschoten ruilde twee spelers met het eerste team en wij verloren John en Matthieu, maar kregen er Jaap, Tjerk en Nancy voor terug). Al met al denk ik dat we daarmee zeker niet zwakker zijn dan verleden jaar, waarbij dan ook nog het feit opgeteld mag worden dat Andrzej en Cor weer in vorm zijn. Voorschoten 2 trad verzwakt aan doordat Frank den Herder (2082), die verleden jaar met behoorlijk succes in Voorschoten 1 speelde, deze ronde niet van de partij was en vervangen moest worden door de jeugdige Jip Damen (1829).
Om de som echter compleet te maken: de vorm van ondergetekende weegt (hopelijk slechts kortdurend) negatief op de balans. Bescheiden met zwart aan bord 8 startend, wetende dat het tegen jeugdspelers helaas soms verkeerd kan uitpakken, koos ik reeds na een zet of 10 voor een naïeve voortzetting, waarna het afglijden geblazen was tegen mijn verder keurig spelende jonge opponent.
Jaap had intussen echter met wit aan 5 al gewonnen nadat zijn tegenstander handig had geconverteerd naar een Siciliaanse Boleslavskistructuur. Ik weet niet of het in dit specifieke geval comfortabel spelen was voor zwart; Jaap was als een vis in het water.
Angelique werd met zwart aan 6 vroeg in de opening geconfronteerd met een idee waarmee ze nog niet zo goed bekend was. Ze moest veel tijd investeren, maar uiteindelijk heeft ze het halfje veiliggesteld middels zetherhaling, al verzekerde ze me dat wit zich had verkeken op het alternatief: op het eerste oog eeuwig schaak, maar bij nader inzien toch nog een ontsnappingsroute voor de witte koning.
Kresna speelde in de geest van Larsen aan bord 7: met wit de bezetting van het centrum overlaten aan de tegenstander, om vervolgens van dat centrum dingen los te peuteren. Hij heeft vervolgens de hele partij goed gestaan, waarbij hij uit veel mogelijkheden een rustige koos om de vis (niet Jaap uit de derde alinea) op het droge te krijgen.
Ook Cors tegenstander zette zijn partij met wit aan 4 rustig op; de hele partij is het ongeveer in balans geweest, zonder dat wit iets heeft geprobeerd om het zwart moeilijk te maken. Tot wit uiteindelijk in het eindspel een stuk offerde voor 2 centrumpionnen met de bedoeling deze tot promotie te walsen. Beide partijen moesten vervolgens op hun hoede zijn, maar in praktijk denk ik dat wit één van zijn pionnen te snel opspeelde, waardoor hij teveel zwarte velden weggaf (Cor had nog een zwartveldige loper en een paard tegen een zwartveldige loper van wit), waardoor al snel iedere winstkans voor wit al was verkeken. Cor kon het vervolgens echter evenmin winnen.
Andrzej opende met wit aan 3 eveneens kalm met een dubbel fianchetto. Structureel leken de partijen aan bord 3, 4 en 7 een beetje op elkaar, maar het heuglijke feit is dat de witte successen in dit opzicht alleen werden gehaald aan de borden waarop wij wit hadden. Andrzejs partij verliep nog vlotter dan die van Kresna en hij mocht al vlak na Jaap het volle punt bijschrijven.
Jesus is inmiddels tegen wil en dank een steunpilaar van CE 3; na twee zeer succesvolle KNSB-seizoenen begon hij ook het derde goed tegen wederom een behoorlijke tegenstander. Maar de bewondering die hem toekomst, was vooral wegens de manier waarop hij dat deed. Vast als een huis, heerlijke stelling en vervolgens kleine voordeeltjes zien groeien. Hij scoorde vlak na Andrzej het derde volle punt.
Al snel was het die middag duidelijk dat Tjerk met wit aan 1 voldoende had aan remise. Zijn tegenstander weigerde het aanbod begrijpelijkerwijs, maar coming man Tjerk toonde vervolgens aan dat hij ook mét doorspelen makkelijk de haven kon bereiken.
5,5-2,5 Voor ons dus; het enige smetje was het matige spel van de teamleider. Dat de andere teamleden hem echter feliciteerden met de opmerking dat de overwinning aan hem te danken was omdat hij immers de opstelling heeft gemaakt, tekent de sfeer binnen het team. Enfin, nieuwe ronde, nieuwe kansen, al zijn die kansen dan even in het voordeel van poulefavoriet Boven IJ. De verschillen in deze klasse zijn echter klein en het is aan ons om voor een verrassing te zorgen.

TL CE3 Filip Borst

Geen opmerkingen: