dinsdag 14 oktober 2014

Reserveboot Messemaker bijna gezonken

Gisterenavond mocht ons vierde team aftrappen in de Promotieklasse. Vooraf werd dit gezien als een lastige klus: qua elo en prestaties was een ruime nederlaag voorspeld. Met een ietwat tactische opstelling traden wij de reserves van Messemaker tegemoet. En bijna met groot succes!

Al vroeg in de wedstrijd hoorde ik naast mij een mengeling aan geluiden die erop wezen dat het met Kees niet helemaal lekker ging. Toen ik zijn stelling zag, kreeg ik begrip voor zijn geluidsproductie: er moet in zijn vertrouwde Hollands iets niet helemaal goed gegaan zijn: wit had al snel een pion op e6 en d5, en dat is niet wat je wil als je Hollands speelt (althans: niet als je zwart hebt). Kees stribbelde nog wel tegen, maar uiteindelijk werd dit niet zijn avond: een kansloze nederlaag tegen de sterke Erich Karstan. Niet veel later moest ook Joris Geene tegen Remco Hylkema zijn koning omleggen: hij ging voortvarend aan de slag met het Konings-Indisch, maar toen hij geen aanval meer had op de witte koning, hield hij een hoopje zielige stukken over op de damevleugel die geen kant meer op konden: ook hier helaas een kansloze nederlaag. Ondertussen had Ton Dulk kort na de opening in een dynamische stelling remise gespeeld tegen Kees Brinkers, op bord 6. Zo stonden we dus vrij snel 2,5-0,5 achter, echter er was niets om te wanhopen. Zelf kwam ik tegen Eduard van Dijk na een paar zetten in een Konings-Indiër al een pion voor tegen Eduard van Dijk. Niet veel later kreeg ik ook nog het loperpaar en zat zwart opgescheept met een geïsoleerde dubbelpion op e7 en e6. Eduard slaagde er toch nog in om wat complicaties te veroorzaken, maar toen ik ook nog een paard won was het snel voorbij. Tot mijn vreugde zag ik dat het op bord 3 met Viktor ineens heel goed ging tegen Arjan van der Leij. Ik had lang mijn bedenkingen bij die partij, omdat Arjan flink kwam opzetten met verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel. Viktor neutraliseerde echter deze opmars, en kon zelf doorbreken met zijn pionnen op de damevleugel. Die doorbrak gaf de doorslag en zo won Viktor op mooie wijze van Arjan!

En toen werd het echt spannend. Marcel den Bleker had een lastige avond op bord 8 tegen ons oud-lid Frans Bottenberg: Marcel speelde bijna de hele avond in zijn achteruit. Maar Marcel is natuurlijk oerdegelijk. Ondanks de dreigingen werd hier volgens mij het evenwicht niet verbroken. Door de stellingen op de andere borden was remise hier een verstandig besluit. Dat gold ook voor Ab Kamman: met minder tijd op de klok en een afvlakkende stelling was ook hier remise een prima besluit. Eerder in de partij leek Ab de betere papieren te hebben, maar zijn tegenstander Wim Hennink hield de boel uiteindelijk bij elkaar.

En dan nog het klapstuk van de avond: Sascha op bord 5 tegen Wouter Schonwetter. Sascha kwam in een dubbel toreneindspel terecht met toch wel een prettige drukstelling. Toen zijn tegenstander ook nog wat minder tijd had, en pionnen naar voren begon te spelen, zag het er plotseling goed uit en leek een overwinning voor ons team in de maak. Sascha ging op de voor hem kenmerkende daadkrachtige manier te werk. Helaas maakte Sascha op het beslissende moment een rekenfout waardoor niet hij maar zijn tegenstander een stuk eerder promoveerde: met een nederlaag tot gevolg. Hierdoor verloor het team toch nog nipt van Messemaker 2. Echter: niet getreurd: de teamspirit spatte er vanaf en het is een genot om van dit stel de teamleider te mogen zijn. Met zulke gemotiveerde spelers heb je geen teamleider nodig. Sascha is geen Erwin Mulder en gaat echt wel punten voor zijn ploeg pakken, let maar op!

Dit team heeft veel potentie. In de volgende ronde spelen we tegen Rokado. Na deze wedstrijd staan we waarschijnlijk in de middenmoot, maar iedereen weet dat je met 2 matchpunten nog niet veilig bent in de promotieklasse. Echter met de vechtlust zit het wel goed en het streven om voor de winterstop veilig te zijn is bijzonder realistisch.

Gijsbert Kamerman

1 opmerking:

Peter dJ zei

Zie ook http://www.messemaker-1847.nl/extern/team2/