zondag 1 februari 2015

Kans op De Dubbel stukgejaagd!

De maanden dat de prijzen gepakt kunnen worden staan voor de deur. Jammergenoeg zijn we op voorhand twee prijzen kwijt. Het verlies in de RSB-beker staat nog op ons netvlies, het nipte verlies in de KNSB-beker is nog niet bij iedereen binnengekomen. Na de spreekwoordelijke strafschoppen verloor het Bekerteam van de Tilburgse Stukkenjagers. [2-2 regulier, ½ -3½ wns]


De januari-agenda was blijkbaar zo vol met festiviteiten, uitwedstrijden, groepswisselingen en Tata-bezoekjes, dat de meeste clubleden geen weet hadden van de bekerontmoeting tussen Charlois Europoort en De Stukkenjagers. De verbaasde gezichten,op het moment dat de wedstrijdborden uit de kast werden gehaald terwijl Robin, Michel en Kees van Drunen bleven hangen, spraken boekdelen.
"Tegen wie spelen ze dan?" "Wie is die man aan het vierde bord?" "Waar is Lendert dan?" "Speelt Loek ook mee?" Veel geroezemoes en veel onduidelijkheden, maar de wedstrijd was na een Brabants kwartiertje wel van start gegaan.


Stukkenjagers Anne Haast, Stefan Beukema, Mark Haast en Bianca de Jong-Muhren
Het vierde bord van de Brabanders werd op het laatste moment opgetrommeld, waardoor deze partij iets later begon. Voor een deskundige beoordeling van de reguliere partijen kwam schaakvriend John Leer te laat binnen. Hij was thuis blijven hangen om de ontknoping van Volendam - Sparta mee te maken. Om diezelfde reden was ook trouw clubavondbezoeker en vaste bekersupporter Eduard Smits wat verlaat. Hij was blij met de 1-1, maar de 0-2 achterstand in de bekerwedstrijd baarde hem zorgen.
Omdat de objectieve en steekhoudende beoordeling ontbreekt, volgen hier twee visies op de partijen:

Wie was er weer weg bij zijn bord?
1800-speler: "Robin is de Nederlandse Dameskampioen helemaal zoek aan het spelen. Michel heeft wel meer tijd en het ziet er best aardig uit, maar dat wordt uiteindelijk een Cor-de-Witje. Jan zal wel fysiek topfit zijn, maar in zijn hoofd zitten nu alleen maar gymnasiumvakken. Die verliest natuurlijk kansloos, kijk maar naar zijn stelling. Bij Kees is het appeltje-eitje, die gaat geheid winnen. Ik ken hem nog uit de jaren '80 als clubkampioen. Als hij zó achter zijn bord zit, dan heeft zijn tegenstander geen enkele kans. Dit wordt 2-2 en dan pakken we ze eenvoudig in bij het snelschaken."

2300-speler uit het team: "Hier zie je nou het verschil in rating. Ik stond uiteraard heel goed en had die partij gewoon moeten winnen. Balen dat die hoest en die verkoudheid mij zo in de weg zitten. Ik houd mijzelf verantwoordelijk voor dit aankomende bekerverlies. Robin speelt sterk. Objectief is de remisemarge nog groot, maar met de trainingen van Harold in het achterhoofd, zal Robin deze pot wel eens kunnen gaan winnen. Kees staat natuurlijk heel slecht en Jan mist vorm. Met een beetje geluk kunnen we nog snelschaken, maar ik heb er weinig fiducie in."

Met het KNSB-bekertempo en het Brabants kwartiertje werd het een latertje. Het snelschaken zou de 12 uur zeker passeren. Met verwisselde kleuren en met zwartspelers die zelf konden beslissen aan welke kant zij de klok zouden hebben, startten de 3.05-partijen.
Je kon een speld horen vallen.

Op de voorgrond bord 4 met Kees van Drunen tegen Bianca de Jong-Muhren

Hoor de speld vallen:
Op de video is duidelijk te zien dat de thuisclub de overhand heeft op drie borden:
- Robin heeft een goede stelling en meer tijd.
- Michel pakt ruimte en tijd aan het tweede bord.
- Jan is kansloos, rommelt nog wat met zijn enige dame, maar geeft toch op. (0-1)
- Kees gaat solide naar een beter eindspel.

Wat niet op de video staat:
De vlijmscherpe tegenaanval van Stefan, waarmee hij Michel de vernieling in speelde. (0-2)
De weifeling bij Robin in een zeer goede stelling. Het gedecideerde combineren van Anne dat haast mechanische trekjes had. (0-3)
De sixpack van een bestuuslid.
De remisewending aan bord 4 (½-3½)
De Stukkenjagers kwamen dus met de schrik vrij en de meegereisde supporters waren wel toe aan een welverdiend biertje.

De dubbel zit er niet meer in, maar we kunnen nog steeds op verschillende fronten kampioen worden en volgende week is er weer een nieuwe KNSB-ronde, spelen er twee RSB-teams en speelt ons jeugdteam in de Groene Hart Cup. Genoeg leven in de brouwerij dus.

Om met de Belgisch-Brabantse supporters te eindigen:
"Houdoe en bedankt, olé, olé!"

1 opmerking:

Lentheman78 zei

Mooi verslag John!
Een bloedstollende strijd zo te zien

Waar was Lendert? Die was in Belgie om met Brasschaat 1 te winnen van Mechelen 2 in de Zilverentoren competitie.