donderdag 2 april 2015

Keurige vierde plaats voor vierde team!

Gisterenavond was een topavond in de Passage! De laatste ronde van de promotieklasse was bijzonder spannend. Vooral rondom degradatie was de spanning om te snijden. Er konden nog veel teams degraderen. Hoewel wij genoeg hadden aan 4-4, wilden we gewoon voor de volle winst gegaan. Het werd voor veel teams een bloedstollende avond en wat mij betreft ware promotie voor het schaken in de RSB!

Op weg naar de Passage was er een leuk liedje op de radio om in de stemming te komen. Ik ben geen muziekkenner, ik ken de band niet maar het was iets met rode hete pepers uit Chili? Rare naam trouwens voor een band, hoe kom je erop? Voor de kenners: het nummer heette “By the way”, maar dat terzijde.


De avond begon heel goed voor ons. Na ongeveer 2 uur spelen zag het er voor Joris GeeneSascha Ottenhof en Marcel den Bleker heel goed uit. Ik stond op bord 2 tegen Rene de Lange best prettig, maar ook niet meer dan dat. Dat leek mij een mooi tactisch moment om remise aan te bieden. Na een minuut of 10 nam Rene het aan. Ik schrok nog even toen Marcel vervolgens een eenvoudige afwikkeling in een eindspel over het hoofd zag, maar gelukkig kon hij na een blunder van David Mesman alsnog het punt naar binnen trekken. Een tweede schrikmomentje kreeg ik toen ik zag dat de hele mooie stelling van Viktor langzaam achteruit kachelde. Gezegd moet worden dat zijn tegenstander (Warnik) echt het maximale uit zijn stelling haalde en op gegeven moment moest zelfs gevreesd worden dat Viktor het loodje zou leggen. Echter, Viktor perstte alles eruit en wist alsnog te winnen en scoorde zo 5-5 voor ons team, chapeau!! Het derde schrikmomentje werd een schrikmoment want Sascha kon zijn voordeel op bord 8 tegen Franka Van Vlokhoven niet verzilverenen moest zelfs moest opgeven. Gelukkig wist Joris Geene in een knappe partij te winnen van Theo van der Sluis, maar moest Eduard (als invaller voor Kees van Oosterom die zijn arm gebroken had, sterkte Kees!) zijn koning omleggen in een vrij kansloze partij. Werd het toch nog heel erg spannend!! Ab speelde op bord 1 en hield gelukkig keurig stand! Toen Viktor dreigde te verliezen moest ik Ton Dulk influisteren dat hij voor de winst moest gaan om 4-4 te bereiken. Ton stond de hele avond gedrukt, maar leek de boel wel onder controle te hebben. Echter, het werd toch steeds benauwder en dan te horen dat je ook nog voor de winst moet… Maar het ongelofelijke gebeurde: zijn tegenstander blunderde en Ton kon gelijk handen schudden en scoort zo ook een hele nette 5 uit 7: mooi!

Toen de rookwolken opgestegen waren, bleef Shah Mata en RSR Ivoren Toren 3 onder de streep over en moeten ze het volgend jaar op een lager niveau proberen. Vooral voor ShahMata is dat sneu: ze hebben echt een heel behoorlijk team.


In de eindstand vinden we ons zelf ineens terug op de vierde plaats, een keurige plek in de middenmoot! Zo hard kan het dus gaan in de promotieklasse. Door een mooie eindsprint werd het toch een heel behoorlijk seizoen voor het vierde.

Alle vrijwilligers, incl. wedstrijdleiders: bedankt voor de organisatie! En Rokado natuurlijk gefeliciteerd met de meer dan terechte promotie. We gunnen het jullie van harte en we hopen jullie over 2 jaar weer te mogen treffen.


Gijsbert Kamerman

1 opmerking:

Ton zei

Ik stond positioneel verloren, maar in wederzijdse tijdnood blijkt een driftig rondspringend paard een geduchtig taktisch wapen te zijn!