zaterdag 20 februari 2016

Het Vijfde wint!

Het Vijfde heeft in de derby tegen SO Rotterdam 3 weer 2 matchpunten behaald.
De uitslag was 4½ - 3½ voor Charlois Europoort 5.

Stand in klasse 2B:

1. Shah Mata 2                    9  26½
2. Charlois Europoort 5         8  25½

Op 18 maart volgt de kampioenswedstrijd tegen Shah Mata!

woensdag 17 februari 2016

Vierde team dendert door!

Ons vierde team begint steeds meer een succesverhaal te worden. In het verleden legden we het vaak af in de laatste uren van een wedstrijd, maar door hard te trainen is dat nu volledig omgedraaid: juist aan het einde van de wedstrijd slaan wij genadeloos toe! Dit keer moest het tweede van Spijkenisse eraan geloven. De overwinning van 5-3 was dik verdiend. De wedstrijd begon met een tegenvaller omdat Wang Yang de speelzaal niet kon bereiken. De Strevelsweg is lang Wang! Gelukkig kon Zhi Yang Fan invallen, want zijn interne partij was snel afgelopen. Natuurlijk is het dan extra leuk dat hij een soepele remise behaalde tegen een op papier veel sterkere tegenstander!

Zelf was ik een keer snel klaar met (eindelijk) een strakke overwinning. Met zwart kon ik vrij snel mijn tegenstander naar de keel grijpen die na zijn onvoltooide ontwikkeling en lange rokade grote problemen kreeg over de zwarte velden. Na damewinst was het snel over. Niet veel later won ook Joris Geene, die de turbo erop heeft staan dit seizoen. Een mooie aanvalspartij tegen Ivan Deceuninck dit keer, die er niet aan te pas kwam. Klasse!!

Helaas kon Viktor vd Wetering op bord 2 het niet bolwerken tegen de sterke Wilmar Meijer, en kwam Peter Kemner op bord 1 vrij snel remise overeen met Selman Ercan. Een prima tussenstand dus, en de rest zag er ook prima uit. Zowel Ton Dulk als Marcel stelden het uithoudingsvermogen van hun tegenstanders flink op de proef. Ton had een plezierig eindspel met actiever paard tegen minder actieve loper, dat misschien alleen bij nauwkeurig spel remise zou kunnen worden. Echter, in tijdnood ging zijn tegenstander Fabian van Buuren lelijk in de fout en het resterende pionneneindspel was eenvoudig gewonnen. Ondertussen moest invaller Eduard Smits helaas opgeven. Hij had een lastige maar wel te verdedigen stelling die ergens in tijdnood toch fout voor hem afliep.

Ten slotte speelde Marcel den Bleker bij een stand van 4-3 nog tegen Bjorn Verstraate. Marcel stond lange tijd wat beter, maar Bjorn verdedigde zich prima. Het tijdsvoordeel van Marcel verdampte, terwijl remise genoeg was voor de overwinning. Een paar keer gaf ik seintjes aan Marcel, die gelukkig een knikje gaf dat hij het gezien had, alleen…. Hij bood geen remise aan! Het bleek gelukkig geen zelfoverschatting te zijn maar een knap staaltje zelfvertrouwen in zijn eigen stelling, want ondanks weinig tijd wist Marcel op fantastische wijze een gaatje te slaan in de verdediging, en trok hij het punt naar zich toe. Normaal staat op het negeren van stalorders een sanctie, maar dit keer zullen we het maar door de vingers zien.

Kortom: een mooie 5-3 overwinning, en stevig op de tweede plaats. Nu komende ronde ook zien te winnen van Nieuwerkerk, en we spelen dan in de laatste ronde om het kampioenschap tegen Messemaker 2, hoewel die ploeg de beste papieren heeft op dit moment met wat meer bordpunten.

Gijsbert Kamerman

maandag 15 februari 2016

Team twee doet goede zaken met het oog op lijfsbehoud

Afgelopen zaterdag kwamen de KNSB teams van CE weer in actie, het tweede speelde een vier punten wedstrijd tegen Het Witte Paard 2 uit Haarlem. Het was nog even spannend of iedereen de nieuwe speelzaal aan de Strevelsweg kon vinden, want om één uur was er slechts één speler van HWP.

De  overige spelers bleken vast te staan in de file. Eén voor één druppelden de spelers binnen en konden de partijen met enige vertraging gaan beginnen. Ik mocht met zwart tegen het jeugdtalent van HWP, altijd lastig.

Er kwam al vrij snel een scherpe variant op het bord waarvan ik wist dat deze gunstig was voor zwart. Weten dat de stelling goed is voor je, is echter niet genoeg. Je moet het ook nog even laten zien. En dat laatste lukte me niet, erg frustrerend... Ik zag mijn geofferde pion niet terug en moest de hele middag een slechte stelling verdedigen. Toch kreeg ik nog wat actief spel en was het allemaal niet zo heel makkelijk voor wit. In de opkomende tijdnood mocht ik blij zijn dat mijn tegenstander een paar slechte zetten deed en de partij omsloeg in mijn voordeel. Na wat schermutselingen ontstond een dame eindspel met plus pion dat bij goed spel nog wel remise te houden moest zijn, maar praktisch moet je het dan wel even laten zien, dit lukte mijn tegenstander niet en won ik uiteindelijk.
Omdat ik voor de verandering eens wel mijn concentratie kon vasthouden heb ik weinig mee gekregen van wat er om me heen gebeurde. We wonnen ,maar hoe en wat er precies gebeurde moet ik hebben van ooggetuige verslagen. Kees, Matthieu en Arjen verloren. Arjen had zijn cruciale tegenspel-opstoot laten blokkeren vertelde hij mij.
De laatste vijf borden wonnen, Marcel kon zijn loperpaar uiteindelijk ten gelde brengen. Hans kreeg een woeste aanval over zich heen, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken stond hij een toren voor. Invaller Peter speelde een goede partij die hij mocht bekronen met een fraai matje.
Nog drie ronden te gaan, waarvan we nog twee stevige tegenstanders krijgen die om het kampioenschap spelen.

Lees HIER een uitgebreid verslag met partij fragmenten geschreven door Enno Noordhoff van HWP 2