dinsdag 28 maart 2017

Rapid avond numero 4 a.s. vrijdag

A.s. vrijdag alweer de vierde ronde van ons rapidtoernooi, de vijfde en tevens afsluitende ronde zal plaats vinden op vrijdag 28 april.

maandag 27 maart 2017

Interne competitie van 17 en 24 maart


Op 17 maart werden in groep 2 twee partijen afgewikkeld. Ik was die avond niet op de club, maar kan u wel de uitslagen meedelen: Pearl wint van Jan Hendrik en Marjolein wint van Ed.

Op 24 maart werden zowel in groep 1 als in groep 2 twee partijen gespeeld.
Groep 1:
Eduard en Angelique speelden en partij die niet uit evenwicht was te brengen, met als resultaat een remise. Ook de partij tussen Marcel en Cor eindigde in remise, maar er werd gespeeld of het om het kampioenschap ging, en daar ging het inderdaad al wel om. Ultieme pogingen van Marcel -die wat meer het initiatief had- om te winnen strandden op de verdedigingscapaciteiten van Cor.

Groep 2:
Hier won Gerrit van Ed, wat op papier een voordehand liggende uitslag was. Maar de partij liep niet zo vanzelfsprekend goed voor mij. Al op de dertiende zet moest ik de kwaliteit geven om erger te voorkomen, en stond verloren. Maar door zwakke momenten van Ed kon ik eerst de kwaliteit terugwinnen en daarna kreeg ik zijn dame cadeau. Tja. Pearl speelde tegen Kees een prachtige partij, wat steeds meer inhield dat hij zich inventief moest verdedigen. Na veel opgeloste spanningen ontstond er een eindspel met elk een toren en twee pionnen, dat Kees knap wist te winnen.

Voor de standen kunt u de website raadplegen.
Gerrit Boer

P.S.      Zhi Yang Fan speelde zijn partij op bord 4 voor CE 5 vooruit, op verzoek van De Willige Dame. Hij won knap tegen een tegenstander met bijna 500 ratingpunten meer. Volgend seizoen speelt hij op zijn minst promotieklasse en misschien wel KNSB, zo verwacht ik. Wat een speler is die man!

dinsdag 21 maart 2017

Bekerteam naar de finale!

Een dag na de deceptie tegen Sliedrecht, hadden we een uitermate mooie gelegenheid om onze kater weg te spoelen in de halve finale van de RSB Beker. We speelden tegen de verrassende halve finalist Barendrecht/IJsselmonde. In de mooie speelzaal die ons een beetje deed denken aan onze vorige speelzaal aan de Sliedrechtsestraat, gingen we voortvarend van start. Filip Borst won in amper een uur van Steef Bergakker, die zomaar een stuk weggaf en het meteen voor gezien hield. Dat speelt toch wat relaxter in zo’n bekerwedstrijd. Filip kon vervolgens het hele AD op zijn telefoon gaan lezen, want vertrekken was geen optie: bij 2-2 moesten we immers gaan snelschaken. Verder liep de avond grotendeels op rolletjes: op bord 3 speelde Marcel den Bleker een goede partij tegen Andre Coenen. Het leek erop dat Andre gelet op de stand wat ging forceren. Marcel ving alles op en wikkelde eenvoudig af naar een gewonnen positie. Zelf speelde ik op bord 2 tegen oude bekende Iroy Ockeloen. Jarenlang was Iroy lid van onze vereniging. We hebben heel veel samen gespeeld in teams, op toernooien, en ook tegen elkaar. Leuk dat Iroy sinds een paar jaar weer schaakt! Tegen Iroy kwam ik redelijk uit de opening, maar werd het in het middenspel spannend en wat het niet echt duidelijk wie er beter stond. Ineens sloop er in de stelling een vernietigende aanval en was het voor Iroy niet meer te houden. Ten slotte speelde Henk op bord 1 met zwart een pittige Caro-Cann waarbij wit al vrij snel c5 speelde. Het komt dan echt aan om op het juiste moment stukken te ruilen, Pe4 te doen, b6, etc. Het leek erop dat Henk het lange tijd aardig bij elkaar hield, al stond hij wel met de rug tegen de muur. In tijdnood vergiste Henk zich lelijk en een paar zetten later moest hij opgeven. Toen stond het al 3-0, dus de nederlaag had geen consequenties voor het resultaat. Wel jammer natuurlijk voor Henk, maar hij gaat zich herpakken in de finale!

We staan dus wederom in de RSB bekerfinale. Nu willen we die beker natuurlijk ook gaan pakken. We spelen tegen Spijkenisse, dat in de halve finale vrij verrassend Erasmus uitschakelde. Datum en plaats wordt binnenkort bekend gemaakt!


Gijsbert Kamerman

Derde team verliest in ongelofelijk spannende promotieklasse

Vorige week donderdagavond speelde het derde team een uitwedstrijd tegen het tweede team van Sliedrecht. Beide teams waren tot het uiterste gemotiveerd: wij speelden voor promotie, Sliedrecht vocht tegen degradatie. Deze avond was het ultieme bewijs dat dit seizoen de verschillen tussen de promotieklasseteams uitermate klein zijn. Wij verloren vrij kansloos met 5-3, en echt veel meer heeft er eerlijkheidshalve niet in gezeten. Zo verloren Filip Borst, Joris Geene en Viktor van de Wetering vrij kansloos, terwijl Jesus Canedo en voor de verandering ikzelf goede overwinningen boekten. Misschien had er bij Henk wat meer ingezeten dan remise, maar de ervaren Hans Klein wikkelde met vlinderstrik netjes af naar remise. En misschien had de aanval van Welvin Holwijn wel ergens door moeten slaan. Maar over het algemeen heeft Sliedrecht gewoon terecht gewonnen en waren ze terecht erg blij met hun handhaving.

Rotterdam 2 was reeds gedegradeerd, daar is nu het sterke Spijkenisse 2 bijgekomen. Hulde aan ons vierde team dat heel knap onze broeders van RSR Ivoren Toren 2 op 4-4 hielden. Echt heel knap als je kijkt naar het ratingverschil. Hiermee is het vierde meteen veilig: dat is in deze klasse echt een formidabele prestatie!

In de laatste ronde spelen we tegen het reeds gedegradeerde Rotterdam. Alleen een hele ruime overwinning houdt onze kansen op promotie levend. Het is bovenin ontzettend spannend. Er zijn 2 promotieplekken te verdelen. Het vierde kan vrijuit spelen, het derde gaat vol gas. Kom ons steunen op 7 april!

Verslag geschreven door Gijsbert

zondag 19 maart 2017

Het vierde speelt zich veilig in de promotieklasse!

Voor het 4e een spannende avond, konden wij ons veilig spelen in de promotieklasse tegen het op papier zeer sterke RSR Ivoren Toren 2.

Zhi Yang kreeg een opening tegen wat hem goed lag, het begon in rap tempo. Ergens kreeg hij problemen om een loper te ontwikkelen en hij begon met aanvallen. Helaas kon zijn tegenstander counteren en was er helaas geen houden aan voor Zhi Yang.
Vervolgens was Patrick klaar, zijn tegenstander begon heel snel met aanvallen, won een kwaliteit en speelde de partij rustig uit. 0-2
Piet won een pion en heeft het vervolgens mooi afgemaakt. 1-2
Ondergetekende speelde een spannende partij, mijn tegenstander moest een toren offeren in een wat mindere stelling voor eeuwig schaak. Remise dus. 1,5 – 2,5
Er zijn nog 4 partijen bezig omstreeks 11 uur: Cees, Ab, Tjerk en Eduard. Cees staat erg goed, heeft een stuk tegen 2 pionnen meer en aanval op de onveilige koning van zijn tegenstander. Ab heeft een moeilijk Dame eindspel. Tjerk een toreneindspel met pion meer, en Eduard staat moeilijk door een slechte loper.
Cees wist de onveilige koning van zijn tegenstander te bemachtigen. 2,5 – 2,5
Ab weet het Dame eindspel remise te houden, Tjerk kon het eindspel niet meer winnen. Bij Eduard bleef koning + pion tegen koning + pion over. De pionnen stonden tegenover elkaar, remise dus.

De einduitslag tegen het sterke RSR 4-4. Waarmee het 4e team zich veilig heeft gespeeld in de promotieklasse.

maandag 13 maart 2017

Interne competitie vordert gestaag

Vrijdagavond 10 maart werden twee wedstrijden voor de interne competitie gespeeld.

Groep 1:
Na een lange avond won Marcel den Bleker van Eduard Smit.

Groep 2:
Weer won Kees van Oosterom van Ed Lorwa, en dat duurde niet zo lang.

Standen:
In groep 1 gaf Melvin Holwijn aan de laatste drie partijen niet meer te spelen, de tijd ervoor ontbrak hem. Omdat hij al over de helft gevorderd was, heeft hij daarvoor reglementaire nullen gekregen. Het aantal kanshebbers voor het kampioenschap van de club is nog groot.
In groep 2 handhaaft Kees van Oosterom zijn aanspraken op een ereplaats.

zaterdag 11 maart 2017

Tweede boekte forse overwinning op 020

In de overvolle Rustburcht werd heden middag een eclatante overwinning geboekt op Caissa 5.

Winstpartijen waren er voor Cor, Lendert, John, Hans en Gijsbert,  remises voor Kees en Filip en een nederlaag voor Kresna. Waarmee de eindstand op 6-2 kwam.
Een uitgebreid verslag door razende reporter Pearl volgt nog.

CE 5 is gedegradeerd

In de zesde ronde van groep 1B van de RSB hebben we tegen Overschie 2 met 2-6 verloren. We zijn te zwak voor deze groep, wat de uitslagen ook duidelijk aangeven: twee keer verloren met 2,5-5,5 en vier keer met 2-6.
In de loop van de avond kwamen we met 0 - 5 achter, waarbij Coen van Baren (1), AndrĂ© Osinga (3), Jan Hendrik Leopold (5), Marjolein Osinga (7) en Lennart Heijnen (8) vroeger of later moesten buigen voor de kracht van de tegenstander.
De borden 2, 4 en 6, misschien niet toevallig met de witte stukken aan onze kant, hielden het iets langer vol. Maar ook Patrick Arends (6) verloor toch nog na een boeiende partij.
Zhi Yang Fan (2) verloor dit seizoen nog niet voor het vijfde, gaf zelfs geen half puntje weg, en deed dat ook vanavond niet, hij won in een eindspel met dame tegen twee torens, waarbij hij nog kon bogen op 2 vrijpionnen. Weer applaus!
Zelf speelde ik aan bord 4 een moeizame partij tegen Arnout van Kempen. Mijn verdediging op de damevleugel viel niet mee, maar kwam uiteindelijk toch enigszins op orde. Toen mijn tegenstander mijn g-lijn opende, kon ik mijn torens op die lijn zetten, waar ze wel wat dreiging boden, maar echt effectief was het niet. Op een bepaald moment moest hij zijn dame geven voor een toren en loper. Maar ook daarna bleef het spannend. Vraag me niet hoe, maar uiteindelijk won ik.

Voor de vechtlust en het uithoudingsvermogen van alle spelers heb ik groot respect.

Ruud Kok wordt bedankt voor het wedstrijdleiderschap.

(waarnemend teamleider Gerrit Boer)

zondag 5 maart 2017

De interne competitie van vrijdag 3 maart 2017


Ondanks de “storingen” van RSB-competitiewedstrjden, toernooien, vakanties, de KNSB-strijd op zaterdagen, verjaardagen, ziektes en wat een mens er nog meer bij kan bedenken vordert de interne competitie gestaag. Graag geef ik enkele indrukken van de partijen van vrijdag 3 maart.

Groep 1
Angelique Osinga verloor in het eindspel tegen Filip Borst. De andere junior in de groep, Eduard Smits, moest het afleggen tegen Hans Uitenbroek. De jeugd is straks sterker, maar nu nog niet. Toch is dat geen absolute wet. De oudste deelnemer, Piet Verheij, verloor ongelukkig van Cor de Wit. Ongelukkig, want met een voorsprong van 5 pionnen tegen 1, met elk een toren, verwacht je niet te verliezen. Piet stond voor de keuze mat gezet te worden of een extra dame tegen zich te krijgen. Beide mogelijkheden waren onaantrekkelijk en hij gaf op. Melvin Holwijn en Jesus Canedo speelden een spannende partij die in remise eindigde.  Tot slot vochten Marcel den Bleker en John Leer een verwoede strijd uit, op het scherp van de snede, en met beiden bedenkelijk weinig tijd om na te denken. Persoonlijk verlang ik dan wel terug naar oude tijden waar je verbruikte tijd ook echt verbruikt was en niet meer werd aangevuld. Maar er zijn mensen die van deze tijdsuppletie per zet houden… Het werd remise, maar ik hield herhaaldelijk mijn hart vast, voor zowel John als voor Marcel.

Groep 2
Hier werden maar twee partijen gespeeld. Kees van Oosterom overdonderde Ed Lorwa door met pionnen te strooien. Uiteindelijk kreeg hij ze terug en hield er een betere stelling aan over, die al om half tien winst voor Kees opleverde. Nuttig te zien wat het effect van gambieten kan zijn. Ondergetekende speelde met wit tegen Pearl Uyttenhove. Eerst lagen de activiteiten op de damevleugel, activiteiten die door Pearl goed bestreden werden. Daarna verlegde het zwaartepunt zich naar de koningsvleugel, waar Pearl steeds meer problemen moest oplossen. Dat lukte uiteindelijk niet meer en hij gaf op.

De standen
In groep 1 komt er langzaamaan tekening in de ranglijst. Dat wil zeggen dat het praktisch uitgesloten is dat Piet, Angelique en Melvin nog kampioen worden. De zeven andere deelnemers hebben allemaal nog kans op het kampioenschap. De beste papieren hebben momenteel Cor (5 uit 7) en Marcel (4½ uit 6).

In groep 2 kan het kampioenschap Zhi Yang met 10 uit 10 niet meer ontgaan, praktisch gesproken. De kans van Kees op plaats 2 is groot, al is Gerrit niet helemaal kansloos.
Voor de precieze standen kunt u terecht op de website, onder "Interne".

Gerrit Boer